Okolí amerického jezera Tahoe zažívá invazi medvědů. Lesní šelma se uvelebila v apartmánu

Čím dál smělejší medvědi. S takovým problémem se potýkají správci parků v blízkosti jezera Tahoe, které se rozprostírá na hranici mezi americkými státy Nevada a Kalifornie. Zvířata neváhají vlézt až k obydlím místních, hledat potravu v popelnicích či prozkoumat vnitřek nehlídaného vozidla. Některé mohutné lesní šelmy jdou dokonce ještě dál. Svědkem takové události byl i muž, do jehož apartmánu pronikl medvěd baribal. Celou situaci zachytila bezpečnostní kamera. O případu nezvaného návštěvníka informuje web Daily Mail.

Zástupci druhu medvěda baribala se pohybují v okolí jezera Tahoe poměrně často. Obvyklé jsou také výpravy těchto obrovských zvířat k obydlí místních obyvatel či do přilehlých supermarketů. Lákadlem je pro ně především vyhozené jídlo v kontejnerech. Potvrzuje to i nedávný případ v Kings Beach na kalifornské straně jezera, o němž píše web Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomáháme jim, nebo naopak? Rizika a důsledky krmení volně žijících zvířat

Jeden z medvědů šikovně využil toho, že majitel apartmánu Brian Sumner vyrazil okolo poledne na projížďku lodí. „Kolem půl dvanácté jsem najednou dostal upozornění pohybové kamery Ring. Do tří minut se video zpracovalo,“ uvedl rezident pro web The Sacramento Bee.

„Byl jsem šokován, když jsem zjistil, že se mi po bytě pohybuje obrovský medvěd,“ řekl. Ze záběrů je patrné, že se tvor nějakou dobu pohyboval po bytě, dokud nenašel to, co hledal. Jakmile strčil čumák do spíže, bylo sehnání svačiny už nasnadě. Medvěd si tak pochutnal na arašídech a chipsech. Ač nebylo zprvu jasné, jak se do bytu dostal, majitel později zjistil, že zvíře využilo okna v jiné místnosti, které zapomněl zavřít.

Správce nemovitosti, který na místo dorazil ještě před Sumnerem, prý našel medvěda, jak zaslouženě odpočívá v posteli. Ač ulovil pamlsky ve spíži, do lednice se již nedostal. Sám majitel později uvedl, že v bytě sice nedošlo k výrazným škodám, přesto ale vnímá celou událost jako „děsivou“.

Pod domem, na pláži i na silnici

Podobné chování není mezi medvědy v okolí jezera žádnou raritou. Místní zažívají setkání s těmito mazanými zvířaty, které lákají hlavně vyhozené potraviny v koších. Podle místních úřadů se baribalové stávají čím dál méně bojácnými. Někteří dokonce neváhají přespávat v meziprostoru pod domy. Vytrhávají i izolaci, kterou následně využívají k tomu, aby podestlali svůj provizorní brloh.

Problém však představují i pro rezidenty, kteří svá vozidla neumístí do garáže. Jsou hlášeny případy, kdy medvědi vlezli do auta a způsobili nemalé škody, jak se stalo i tiktokerce ze západu Spojených států. V horkých letních měsících se divoká zvěř dostane i na místní pláže, kde si bez větších obav z návštěvníků v okolí užívá vodních radovánek.

Správci parků také vydali varování řidičům, kteří do oblasti přijíždějí. Srážky automobilů se zvířaty jsou totiž čím dál častější. Jen v červenci jich bylo nahlášeno asi dvacet, některé bohužel pro divoká zvířata skončila smrtelně. „Volají nás k takovým případům skoro každý den. Letošek je již nad průměrem, a to nejsme ani v hlavní sezóně, která nastává v září a říjnu,“ přibližuje situaci Ann Bryantová, ředitelka neziskové organizace BEAR League zaměřující se na ochranu populace těchto lesních tvorů.

Podle mluvčího úřadu pro divokou zvěř se na území Kalifornie nachází pouze medvědi druhu baribal, kteří ovšem mohou získat různé zbarvení, a to od sytě černé přes hnědou až ke skořicovému odstínu. Setkání se s tímto tvorem je v letních měsících častější. Správci tamních parků v takových případech doporučují držet si od zvířete dostatečnou vzdálenost, zachovat klid a nedělat žádné prudké pohyby či se ho snažit jakkoliv vylekat.

Přesto jsou útoky medvědů vzácné. Pokud k nim ale opravdu dojde, pak kvůli tomu, že lesní tvor cítí nebezpečí, chrání svá mláďata či je v ohrožení jeho potrava.

Tagy:
medvěd jezero dům Kalifornie turistika byt USA Nevada jezero Tahoe medvěd baribal srážka se zvířetem Tahoe apartmán