Fiala a Rakušan: Bude další evakuace, neignorujte ji. Hasiči kvůli potížistům riskují životy

Zleva premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vystoupili na tiskové konferenci po zasedání Ústředního krizového štábu, 13. září 2024, Praha.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (37)

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) společně v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS vyzvali obyvatele oblastí zasažených povodněmi, aby neignorovali výzvy k evakuaci. Připustili, že další evakuace se už brzy chystá v Olomouckém kraji. Občané, kteří se ji rozhodnou ignorovat, podle Rakušana zbytečně riskují život zasahujících hasičů.

Řádění živlu už v noci na neděli donutilo vedení Opavy, aby nařídilo rozsáhlou evakuaci, která se týkala tisíců lidí. Podobná opatření zažili kvůli povodním i obyvatelé Krnova, Bohumína, Českého Těšína.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala přinesl pozitivní zprávy: Spadlo již 80 procent srážek, stát nabízí mimořádnou pomoc

Ministr vnitra Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové připustil, že se evakuace chystá i v dalších oblastech.

„Ještě máme hlášené kulminace třeba v Olomouckém kraji, v Litovli, kde k ní má dojít v pondělí kolem poledne. Tam bude evakuace třeba nařídit téměř jistě,“ řekl.

„Velmi prosím a žádám obyvatele – a nevyhrožuji přitom sankcemi, které také mohou být vysoké – aby skutečně uposlechli místní samosprávy, hasiče, povodňové komise, krizové orgány svých krajů. Aby pokud bude evakuace vyhlášena, skutečně jí uposlechli. Síly a prostředky vynikajícího integrovaného záchranného systému pak mohou chybět někde jinde,“ dodal.

K podobným scénám přitom o víkendu docházelo v Karlovicích i na dalších postižených místech. Lidé odmítali opustit své domovy, po několika hodinách jim ale nezbylo nic jiného, než se před stoupající vodou ukrývat na půdách a střechách svých obydlí.

To už bylo jasné, že musí pryč.

Pro hasiče to však rázem bylo daleko komplikovanější. Občany v nouzi museli zachraňovat s pomocí vrtulníků, což bylo v nepříznivém počasí dost nebezpečné.

„V těch vrtulnících sedí taky lidé,“ prohlásil Rakušan. „Jsou to sice záchranáři, kteří přísahali na to, že za nás všechny v případě nutnosti položí svůj život, teď k tomu však mohlo dojít trochu zbytečně.“

Podřídit se evakuaci má podle něj smysl i v případě, pokud se takový krok ukáže být čistě preventivní.

„Chovejme se zodpovědně,“ nabádal.

Lidé navíc v extrémních podmínkách hazardují i dalším způsobem. Rakušana děsí, že se někteří jedinci v podmínkách staleté vody pokouší sjíždět rozbouřené toky na kánoích a paddleboardech. U takových excesů by podle něj měla policie postupovat velmi přísně.

„Jsou to nápady, které vypadají šíleně,“ přidal se ve stejném pořadu Fiala. „Přesto se dějí. A jen zvyšují riziko, že dojde k něčemu nepředvídatelnému. Řiďte se pokyny starostů a záchranářů. Přesně vědí, co dělat.“

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Plaveme v divoké řece, líčí starosta zatopených Hanušovic. Povodeň přišla během 10 minut

Tagy:
evakuace Vít Rakušan Petr Fiala Partie Terezie Tománkové