Fiala přinesl pozitivní zprávy: Spadlo již 80 procent srážek, stát nabízí mimořádnou pomoc

Premiré Petr Fiala (ODS) promluvil k aktuální povodňové situaci.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (37)

Do jisté míry mám pozitivní zprávy: už spadlo 80 procent očekávaných srážek. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Zároveň však upozornil občany, že deště budou pokračovat, a to i intenzivně, proto by měli poslouchat rady a nařízení starostů či záchranářů. Připomněl, že už nyní mohou občané v nouzi čerpat okamžitou mimořádnou pomoc.

„Situace je nejhorší v Moravskoslezském kraji, na povodí Odry a Moravy. Je ale jedna pozitivní informace, alespoň do jisté míry: už spadlo 80 procent očekávaných srážek. Intenzivně prší dále v částech Moravy a Slezska, srážky pak budou postupovat dále na západ,“ uvedl Fiala.

Zdůraznil, že ani tyto pozitivní zprávy neznamenají, že to nejhorší je za námi. „Teď teprve budou stoupat hladiny a dosahovat svého vrcholu. Co bohužel není pozitivní, tak oproti předpovědím očekáváme, že déšť bude ustávat až během úterý, a srážky budou doprovázet silný vítr, což situaci ztěžuje,“ pokračoval premiér.

Pomoc bude, situace je extrémní

Zdůraznil, že již nyní mohou občané žádat o pomoc. „Úřady práce jsou připraveny. Je možné čerpat mimořádnou okamžitou pomoc. Částka se může pohybovat do výše 73 tisíc korun, což je okamžitá pomoc, která ale může někomu v nejtěžších chvílích být oporou,“ informoval Fiala.

Doplnil, že existují také programy pomoci od ministerstva pro místní rozvoj, „ŽIVEL 1“ a „ŽIVEL 2“. „Možná si tato situace vyžádá další mimořádná opatření, ke kterým by vláda přistoupila. Pomoc určitě bude, situace je extrémní,“ pronesl.

Zároveň na občany apeloval: „Chci všechny poprosit, aby plně naslouchali pokynům starostů, hasičů, všech složek integrovaného záchranného systému a řídili se jimi. Situace je nebezpečná, není možné ji podceňovat.“

ČTĚTE TAKÉ: Povodně změnily obce v Česku k nepoznání. Hladiny během těžké noci rostly, kde je nejhůře?

„Lidé na některých místech odmítají evakuaci, která je nařizována jen v případech, kdy je naprosto nutná. Prosím také, aby lidé neriskovali, nesjížděli řeky. I když tyto nápady vypadají šílené, dějí se, a poté se zvyšuje riziko, že dojde k něčemu nepředvídatelnému. Řiďte se pokyny starostů a záchranářů. Přesně vědí, co dělat,“ dodal premiér.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Jesenicku sjelo auto do řeky, měli v něm být tři lidé. Po vozidle i posádce pátrá policie

Tagy: