Fiala: Babiš mě v Partii ničím nepřekvapil. Přijdu třeba za rok, prohlásil šéf ANO

Petr Fiala a Andrej Babiš se zdraví před Partií

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 4.6.2023

Premiér Petr Fiala (ODS) nebyl ze strany předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ničím překvapen. Bývalý předseda vlády si postěžoval, že dostal v diskusi méně prostoru. Vzápětí ale novinářům sdělil, že ho to od další účasti v televizních debatách neodradilo. Oba se sešli v samostatném duelu poprvé ve funkčním období Fialovy vlády.

Na rozdíl od páteční tiskové konference, která proběhla po setkání Fialy a Babiše s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě, se nedělní debata nesla od začátku v konfrontačním duchu. Politici se zpočátku navzájem obviňovali ze zavinění inflace. K rozporům došlo i v souvislosti s rozpočtem, dotační politikou státu nebo komunikací ohledně obranné dohody mezi Českem a Spojenými státy.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda si vymýšlí bankrot a bere lidem peníze, řekl Babiš. Inflaci jste rozpoutal vy, opáčil Fiala

Premiér při odchodu z televizního studia uvedl, že ho Babiš v debatě ničím nepřekvapil. „Snažil jsem se argumentovat věcně, klidně a sdělovat fakta a výsledky, které naše vláda má, spolu s tím, co chystáme,“ řekl. Předseda hnutí ANO byl podle něj místy zbytečně osobní. „Ale to tak je – když dojdou argumenty a není co říct, uchýlí se k osobním útokům. Mě to nijak nezneklidňuje. Myslím, že si každý divák mohl udělat obrázek sám,“ uvedl po skončení debaty.

Babišovi především vadilo, že ze svého pohledu nedostal tolik prostoru k vyjádření, jako tomu bylo v případě jeho soupeře. „Nevím, kdo to měřil, ale měl jsem méně prostoru,“ zhodnotil debatu. „Kdyby to někdo měřil na čas, paní moderátorka mohla mít pocit, že je v relaci, kde jsou jenom sami dva. Moc jsem se tedy vyjádřit nemohl,“ postěžoval si.

Doplnil, že od další účasti v televizních debatách ho to ovšem neodradilo. „Přijdu sem třeba za rok. K Moravcovi určitě ne,“ dodal v narážce na politický diskusní pořad České televize.

Kubáček: Debata je výstřel před děním ve Sněmovně

Politolog Jan Kubáček zhodnotil, že oba zopakovali své dlouhodobé argumenty. Nedělní televizní debatu vnímal jako jakousi poziční bitvu. Podle něj vydělal na názorovém střetu o něco více Fiala, který do ní vstupoval v pozici jednoho z nejméně populárních premiérů od roku 1989, a to v situaci, kdy se neustále objevují další informace o škrtech či zvyšování daní. V situaci, kdy v diskusi zaznívaly nepříjemné věci, argumentoval a nedostal se pod tlak, míní.

Babiš několikrát podle Kubáčka zbytečně naskočil na emoční linku, například když byly zmíněny dotace pro Agrofert, který je součástí jeho svěřenských fondů.

Skutečnost, že se oba politici po dlouhé době střetli v televizní debatě, považuje politolog za prvotní výstřel před děním ve Sněmovně, v níž lze v následujících týdnech očekávat obstrukce. Kubáček dále uvedl, že současný premiér chtěl ukázat hlavně to, že je v dobré politické síle a že je pánem vládního pětikoaličního tábora. Pro Babiše zase bylo zásadní demonostrovat, že se duelu s Fialou nevyhýbá a dokáže jej konfrontovat. Neméně důležité je pro předsedu hnutí ANO také udržet ve veřejném prostoru výroky o Fialově drahotě a chudobě. Strategické pro Babiše podle politologa bylo ukázat, že je králem opozice a jediným Fialovým vyzyvatelem.

Tagy: