Fiala: Babišova vláda zanedbala energetickou bezpečnost. Polsko je připravené lépe

Premiér Petr Fiala míří na oficiální návštěvu do Polska.

Premiér Petr Fiala míří do Polska

Premiér Petr Fiala (ODS) vyčetl kabinetu svého předchůdce Andreje Babiše (ANO), že Česku nezajistil energetickou bezpečnost. V současné době, kdy podle všeho hrozí, že Rusko odstřihne od svého plynu další státy Evropské unie, je podle Fialy například Polsko připraveno podstatně lépe než my. Český předseda vlády to řekl před odletem na oficiální návštěvu právě do Polska, kde se setká se svým protějškem Mateuszem Morawieckim. S tím má jednat kromě války na Ukrajině a uprchlících právě také o energiích a plynu.

Petr Fiala si na tiskové konferenci na letišti v pražských Kbelích před odletem do Polska neodpustil kritiku předchozí vlády Andreje Babiše. „Nemohu si odpustit říci to, že energetická bezpečnost byla předcházející vládou extrémně zanedbána,“ sdělil premiér. Babišovu kabinetu vyčetl mimo jiné to, že podle něj neudělal nic pro výstavbu plynovodu Stork II z Polska do Česka. Ten by měl omezit českou závislost na ruském plynu.

Jako vzor v tomto ohledu uvádí právě Polsko. To dle Fialova mínění takové kroky již udělalo. „Proto si dokáže se zastavením plynu z Ruska poradit. Pro Českou republiku by to bylo mnohem obtížnější, protože naše závislost na ruském plynu je přes 90 procent,“ poznamenal Fiala. Ten zároveň upozorňuje, že Česko běžně nenakupuje plyn přímo od Ruska, ale prostřednictvím západoevropských burz.

Český premiér tvrdí, že se svojí vládou již činí potřebné kroky. „My se dlouhodobě zabýváme energetickou bezpečností. Nejednáme až na základě toho, že Rusko zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska. Snažíme se zajistit dostatek plynu pro ČR a snažíme se jednat s dalšími evropskými zeměmi, abychom si s tou situaci dokázali poradit,“ řekl Fiala.

Předseda vlády kvůli současné krizi silně kritizuje Rusko. „Vidíme všichni, jak je Rusko nespolehlivý partner. Nejenom, že to je agresor, který se dopouští válečných zločinů, ale je to také země, která nedodržuje obchodní smlouvy a která jiné země vydírá prostřednictvím dodávek svých surovin,“ prohlásil Fiala.

V Polsku chce Fiala jednat i o alternativních možnostech získávání potřebné suroviny. „Chci se určitě bavit o tom, jakým způsobem posílit a zajistit dodávání plynu přes Polsko, jakým způsobem se můžeme podílet třeba na LNG (zkapalnělý zemní plyn – pozn. redakce) terminálech a hlavně jak z těch terminálů dostat zkapalnělý plyn do České republiky a tímto způsobem odbourávat naši závislost na Rusku,“ doplnil český předseda vlády.

Jednání o válce i uprchlících

Fiala má v Polsku na plánu jednání se svým protějškem Mateuszem Morawieckim. Kromě energetické krize a odstřižení ruského plynu pro Polsko s Bulharskem chtějí jednat i o válce na Ukrajině či o uprchlících. Polsko český premiér označil jako stát, který je uprchlickou krizí zasažen snad nejvíce.

Připomněl také, že mezi nejpostiženější země patří i Česko. „Skvěle jsme zvládli 300 tisíc lidí, kteří sem přišli. Je to i v Evropě unikátní. Prakticky všichni jsou zaregistrovaní, 30 tisíc z nich už je pracovním trhu a je potřeba dodat, že nikdo nežije ve stanových táborech a pro všechny je důstojné ubytování,“ pokračoval Fiala.

Země jako Polsko a Česko by si tak podle něj zasloužily větší finanční podporu od Evropské unie, aby situaci s nově příchozími migranty dokázali ustát. „My jsme ty země, které by si ji zasloužily a měly by dostat finanční podporu, tak jak se o ní teoreticky mluví, ale je potřeba ji převést do konkrétní podoby,“ zmínil Fiala před odletem do Polska.

Tagy: