Pečivo čeká další prudké zdražení. Naše výroba stojí na plynu, upozorňují pekaři

Každých pár měsíců musíme zdražit rohlíky o desítky haléřů

Každých pár měsíců musíme zdražit rohlíky o desítky haléřů. Tak pekaři popisují současnou situaci. Drahé energie, pšenice a hnojiva mohou za to, že se mnozí z nich pohybují na hraně a mohli by začít prodělávat. Bílé pečivo by do roka mohlo stát o polovinu více.

Jenom za poslední tři měsíce pečivo v obchodech zdražilo o pětinu. Důvod je jednoduchý –⁠ drahé suroviny. „Mouku v tuhle chvíli kupujeme za 13,80. Před rokem to bylo 6,80. Každé dva měsíce musíme naše produkty zdražovat,“ řekl pekař Richard Kabát.

Vstupy, které pekaři potřebují k výrobě rohlíků, se od začátku konfliktu na Ukrajině zvedly o desítky procent. „Podstatnou část našich nákladů tvoří plyn, na kterém pečeme naše pečivo, a samozřejmě pšenice. Když sečteme tyto dva nárůsty s dalšími, dostali jsme se k meziročnímu zvýšení zhruba o 75 procent,“ vysvětlil ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Nahrazení plynu elektřinou

Ještě vloni v lednu byste obyčejný rohlík koupili průměrně za korunu osmdesát. Dnes vás už stojí přes dvě třicet. A u této částky podle pekařů i ekonomů nezůstane. „Kam až to může jít, to samozřejmě nikdo neví. Zatím to jde částečně na vrub pekárenských společností, nicméně čím déle bude tato situace trvat, tím více budou muset skutečně přenášet ceny na spotřebitele,“ upozornil ekonom Petr Bartoň.

Hlavním cenovým tahounem je teď drahý plyn. A k tomu obava, co by se stalo, kdyby ho Rusko přestalo dodávat do Česka. „V tuto chvíli je plyn skutečně nenahraditelný. Nahradit ho elektrickými pecemi je obtížné, protože spotřeba energie je obrovská,“ řekl Hlavatý.

„Před měsícem jsme objednali tři elektrické pece, abychom dokázali pokrýt alespoň 40 procent naší produkce. Standardně máme osm plynových,“ dodal Kabát.

V případě odstřižení Česka od plynu by o něj pekárny okamžitě nepřišly. Patří totiž do kritické infrastruktury, která ho dostávat prioritně.

Tagy: