Výrok o demonstraci? Mám kupodivu pozitivní ohlasy, řekl Fiala. Šílené, kritizoval Havlíček

Petr Fiala a Karel Havlíček

Co na to premiér (907)

Protivládní demonstraci svolaly proruské skupiny, trvá na svém předseda vlády Petr Fiala (ODS) a v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS svůj původní výrok potvrdil. Ozývají se mu navíc lidé, kteří říkají, že jsou především rádi za pojmenování věcí pravými jmény. Ministerského předsedu ale tvrdě zkritizoval exministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO), který jeho vyjádření považuje za šílené. Podle něj totiž na demonstraci byli lidé, kteří jsou fatálně nespokojeni se současnou vládou.

Předseda vlády Petr Fiala má svolavatele sobotní protivládní demonstrace za proruské síly. V pořadu na CNN Prima NEWS zopakoval, že si za výrokem stojí. „Mluví se o tom, že jsem tak nazval účastníky demonstrace. Já ale mluvím o organizátorech. Chápu, že se někteří členové vlády vyjadřují mírněji. Jako lídr ale musím pojmenovat věci pravými jmény,“ řekl Fiala. „Kupodivu se mi ozývají lidé, kteří říkají, že jsou především rádi, že jsem ty věci pojmenoval pravými jmény,“ poznamenal.

Na jeho slova ale reagoval nelibě stínový ministr průmyslu Karel Havlíček. Podle něj na demonstraci nepřišli lidé kvůli svolavatelům, ale proto, že začínají být zoufalí a nespokojení s vedením země. „Řekl to špatně a šíleně. Podstatné je ale to, že lidé nepřišli proto, že je svolal ten či onen, ale proto, že jsou fatálně nespokojení,“ kritizoval premiéra v pořadu 360° na CNN Prima NEWS exministr Havlíček.

Ten dále uvedl, že nespokojených lidí jsou podle něj v České republice miliony. „Nejsou to nějací ruští trollové, které by někdo zblbnul, ale jen zklamaní a naštvaní lidé,“ řekl Havlíček. Podobně jako člen hnutí ANO kritizuje premiéra i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Fatální nespokojenost

Předsedu vlády hájila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). Podle ní se výrok jasně týkal organizátorů. „Chápeme občany, že mají strach,“ řekla k účastníkům protivládní demonstrace Kovářová.

V pořadu 360° na CNN Prima NEWS vystoupil také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle kterého jsou organizátoři jednoznačně obdivovatelé ruského prezidenta Vladimira Putina. „Hovoříte tady o tom, že je to šílený výrok. Já to vnímám, že tolik lidí je signálem, že se necítí komfortně. Všichni politici koaliční i opoziční se mají pustit do práce. A také hnutí ANO může využít svůj intelektuální potenciál,“ řekl šéf lidovců.

Havlíček však zopakoval svou kritiku premiéra Fialy a jeho výrok o organizátorech. „Vnímám to tak, že lidé jsou fatálně nespokojení. Od března se jim slibují tarify a podpory. Živnostníci a firmy nedostali nic. Pro domácnosti se vypotil úsporný tarif, který ovšem kritizují i kolegové ministra průmyslu Jozefa Síkely,“ dodal Havlíček.

Tagy: