Rozhovor s Fialou: Budeme jednat s Piráty a Starosty. Babiše ani Okamuru neoslovíme

Petr Fiala

Fiala exkluzivně pro CPN

Ve sněmovních volbách zvítězila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která skončila o necelé jedno procento před hnutím ANO. Šéf ODS Petr Fiala potvrdil, že o vládní spolupráci budou jednat s Piráty a STAN, nikoliv s ANO či SPD. Otázkou však je, koho prezident Miloš Zeman sestavením nového kabinetu pověří.

Do Sněmovny se podle téměř definitivních výsledků voleb nakonec dostaly čtyři politické subjekty, konkrétně koalice Spolu (27,7 %), hnutí ANO (27,1 %), koalice PirSTAN (15,5 %) a hnutí SPD (9,5 %). Ostatní uskupení skončila pod pětiprocentní hranicí.

„Chci poděkovat voličům za takto silný mandát. Kromě pocitu radosti cítíme také závazek a hodláme dodržet slib, který jsme učinili před volbami. Tedy, že tuto zemi dáme do pořádku,“ komentoval vítězství předseda ODS Petr Fiala.

Pravostředová koalice bude mít s druhou opoziční koalicí PirSTAN ve Sněmovně většinu. „Naše koalice zůstane pospolu, v nejbližší době oslovíme Piráty se Starosty a budeme s nimi vyjednávat o sestavení nové vlády. S ANO ani SPD jednat nebudeme,“ potvrdil Fiala.

Otázkou ale je, koho prezident Miloš Zeman sestavením nového kabinetu pověří. V minulosti totiž zmínil, že pověří vítěznou stranu. Z důvodu, že koalice Spolu bude mít rozdělené poslanecké kluby, nejsilnější stranou bude hnutí ANO.

To však bude mít ve Sněmovně i s mandáty hnutí SPD zhruba 92 křesel. Podle Fialy ale Zeman většinu dvou koalic nemůže ignorovat. Lídr Spolu očekává, že si s ním Zeman „v rozumné době promluví“.

Tagy: