Fiala je Harry Potter české politiky. ODS dominuje a válcuje i STAN, říkají komentátoři

Petr Fiala

Zlámalová a Honzejk hodnotí kongres ODS

ODS si zvolila Petra Fialu jako svého předsedu z čistého nadšení a důvěry, řekl ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Současného premiéra označil za Harryho Pottera české politiky, ale varoval, že až ustoupí válka na Ukrajině a lidé začnou opět řešit hlavně ekonomickou situaci v zemi, bude se muset nejen ODS, ale celá vláda opět bránit opozičním útokům a populismu.

Premiér Petr Fiala povede další dva roky občanské demokraty. Na 30. kongresu ODS neměl protikandidáta a oslavil tak drtivé vítězství. Z 534 přítomných delegátů Fialu volilo 510, zbylých 24 hlasů bylo neplatných.

„Fiala je nezpochybnitelný lídr a trochu Harry Potter české politické scény. Dokázal věci, které mu nikdo v době, kdy byla ODS na dně, nevěřil. Všichni se mu tehdy smáli. Na kongresu před dvěma lety získal také 90 %, ale byla to podpora z nezbytí a nikdo v sále nevěřil, že ODS vyhraje volby. Nikdo nevěřil, že strana sestaví vládu, kterou nechá projít prezident Miloš Zeman. Ale opět se to povedlo. Letos to byla volba z čistého nadšení a důvěry,“ zhodnotil komentátor Honzejk.

Podle analytičky webu Echo24 Lenky Zlámalové je nejsilnější vládní strana v nejlepší kondici za poslední roky. „Atmosféra na Kongresu byla pokorně vítězná, ukazují to i průzkumy. ODS je v koalici dominantní a výrazně válcuje hnutí STAN,“ narážela Zlámalová na březnový volební model agentury Kantar CZ, podle kterého by ODS jako samostatná strana získala 22,5 % a lídr druhé vládní podkoalice, hnutí STAN, kolem 10 %.

Vyfouklý Babiš se znovu nafoukne

ODS je podle Zlámalové nejsilnější v geopolitických a bezpečnostních tématech. Fiala si prý počíná dobře a vypadá jako přesvědčivý lídr. „Na rozdíl od strašného lavírování u covidu, které sledujeme také momentálně. V porovnání s vyfouklým Babišem, který geopolitiku nezvládá, nemá ODS konkurenci. ODS má v krizi štěstí, že byla na tuto dobu připravena,“ dodala analytička.

Honzejk ale upozornil, že každá doba jednou končí a vše se nejspíše vrátí do situace před ruskou invazí na Ukrajině. „Babiš se zase nafoukne. ODS je silná v mezinárodní politice, jenže nadšení pro podporu Ukrajiny vymizí, válka se stane normálem a v krajských volbách budou zase rozhodovat ekonomická témata,“ odhadl komentátor.

„Fiala a celá ODS bude mít o čem přemýšlet, protože čelí bezprecedentnímu populismu,“ doplnil. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek odpoledne v Poslanecké sněmovně představil plán, jak se podle něj dá vypořádat s ekonomickou krizí, která se na Česko valí. Rozdal by více peněz a dočasně zrušil některé daně. Peníze by na to podle něj byly na základě lepšího výběru daní.

Honzejk označuje 12bodový plán proti drahotě za bizarní. „Kdyby to chtěl zaplatit, musel by objevit plynové nebo ropné pole u Chodova nebo Čapího hnízda. Hodně voličů na to ale bude slyšet. Uvidíme, jak ODS zareaguje,“ podotkl.

Kromě Fialy obhájil post prvního místopředsedy také současný ministr financí Zbyněk Stanjura. Rovněž neměl protikandidáta a dostal 477 hlasů od 540 delegátů. Místo v nejužším vedení ODS neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil. Nominaci do voleb měl i senátor Tomáš Goláň, ale v projevu se kandidatury vzdal. Ve vedení nejsilnější vládní strany opět není žádná žena.

Tagy: