Vedení ODS je kompletní. Fiala obhájil post šéfa ODS, Stanjura 1. místopředsedy

Premiér Petr Fiala na kongresu ODS obhájil post předsedy.

Petr Fiala obhájil post předsedy ODS

Premiér Petr Fiala povede další dva roky občanské demokraty. Na 30. kongresu ODS neměl protikandidáta, a oslavil tak drtivé vítězství. V kandidátském projevu zdůraznil, že triumfem ve volbách jeho práce neskončila, ale naopak ta nejtěžší ODS teprve čeká. Z 534 přítomných delegátů Fialu volilo 510, zbylých 24 hlasů bylo neplatných. Delegáti potvrdili také prvního místopředsedu Zbyňka Stanjuru.

„My jsme ODS a jsme nejsilnější demokratická strana v této zemi a jsme na to hrdí,“ sdělil premiér ve svém kandidátském projevu na sobotním kongresu strany.

„Když jsem zde stál před osmi lety poprvé, tak byla ODS na pomezí života a smrti. Dnes je opět v čele vlády a tvoří hlavní sílu v Parlamentu. Vypadá to jako triumf a že opět stojíme na vrcholu. Já to tak nevidím. Stojíme pod vrcholem na útesu. Všude kolem nás jsou strmé srázy. Až tuhle situaci zvládneme, až poté si můžeme říct, že jsme na vrcholu a že jsme naši tvrdou práci zúročili,“ rekapituloval Fiala své dosavadní vedení strany.

Ve svém projevu se také vymezil vůči populistickým a extremistickým subjektům. „Jsme na kongresu demokratické politické strany. Lidé, kteří ji tvoří, jsou ti první, kteří rozhodují o tom, zda její vedení dělá dobrou práci. Český ústavní systém je založen na důsledné vnitrostranické demokracii. Jenom strany populistické mají svého majitele. To není příběh ODS, která vznikla z hodnot listopadu 1989 a hájí hodnoty ekonomického liberalismu a západní demokracie,“ řekl předseda strany.

Obhájil také Stanjura

Prvním místopředsedou se stal podle předpokladu znovu ministr financí Zbyněk Stanjura. Rovněž neměl protikandidáta. Dostal 477 hlasů od 540 delegátů.

„Máme novou ambici a nový plán, a to vyhrát příští parlamentní volby. Tři poslední vlády ODS skončily předčasně a bylo to naší vinou, přiznejme si to. Udělejme vše, abychom tentokrát vládli osm let. Máme silné postavení, silného premiéra, silné zastoupení v Senátu, v krajích a ve městech. Musíme se poučit z našich chyb,“ sdělil před samotnou volbou ve video projevu. Samotné volby se nemohl zúčastnit kvůli izolaci, do které musel v sobotu nastoupit.

Na čtyři místa řadových místopředsedů ODS byla čtveřice kandidátů. Vedle dosavadních místopředsedů Martina Baxy, Martina Kupky a Alexandra Vondry kandidoval pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Všichni čtyři kandidáti byli kongresem zvoleni.

Místo v nejužším vedení ODS neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil. Nominaci do voleb měl i senátor Tomáš Goláň, ale v projevu se kandidatury vzdal. Ve vedení nejsilnější vládní strany opět není žádná žena.

Tagy: