Fiala krotí Síkelu: Byznys před lidmi přednost nedostane. Chci vyvrátit kolující nesmysly

Petr Fiala

Tisková konference po jednání vlády

Nebudeme upřednostňovat byznys před lidmi, řekl ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Zároveň dodal, že chce vyvrátit „nesmysly“, že by někdo chodil kontrolovat lidem domů topení. Reagoval tak na slova ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely (za STAN), že v případě, že nebude plyn, je udržení ekonomiky v zájmu každého.

„Byznys před lidmi přednost nedostane. Chci vyvrátit nesmysly, že by úředníci chodili kontrolovat lidi domů, na kolik mají zapnuté topení,“ uvedl premiér.

Podle něj je Česko na zimu nachystané. „Budeme mít dostatek energií, abychom ji zvládli,“ zdůraznil s tím, že Česká republika udělala veškeré kroky, aby nenastal nejkatastrofičtější scénář.

Odmítl tak slova ministra ochodu a průmyslu Síkely. Ten v úterý varoval, že se Česko může dostat do situace, kdy na trhu v Evropě nebude žádný plyn, a to bez ohledu na cenu. „V takovém případě samozřejmě bude nutné přejít k jakémusi restriktivnímu režimu,“ uvedl Síkela. V případě, že by ČR například měla o pomoc s dodávkami plynu požádat okolní státy, je podle něj namístě, aby se solidárně zapojili i takzvaní chránění zákazníci, tedy například domácnosti.

I když jsou občané chráněni, podle Síkely to neznamená, že se jich nedotkne určitý diskomfort. „Aby stát zachoval nejnutnější chod průmyslu, bude možná potřebovat solidaritu, pochopení a výpomoc ze strany domácností,“ uvedl. Připomněl, že lidé by si měli uvědomit, že jsou zaměstnanci daných firem a zároveň využívají některou z jejich produkce.

Podle Fialy ministerstvo průmyslu a obchodu navíc prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům zálohy odpovídající očekávané spotřebě a ceně energií, tedy zda dodavatelé zálohy nezneužívají. O kontrolách má ministerstvo informovat v příštím týdnu.

„Máme z terénu signály, že u některých domácností, odběrných míst, dochází k tomu, že ta záloha s vysokou pravděpodobností neodpovídá, není adekvátní a je stanovena vyšší,“ varoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Obchodník si tak podle něj může vylepšovat cash flow. Není podle něj možné, aby se zálohy v této době zneužívaly.

Za bydlení neplaťte přes 30 procent příjmů

Premiér také zdůraznil, že „občané zaplatí za bydlení maximálně 30 procent, v Praze 35 procent svých příjmů včetně poplatků za energie. Veškeré náklady na bydlení nad 30 procent jejich příjmů, je jim stát připravený proplatit, a to prostřednictvím příspěvků na bydlení,“ řekl Fiala.

Podle Jurečky stát za první pololetí letošního roku vyplatil na pomoc domácnostem prostřednictvím příspěvků na bydlení a mimořádné okamžitě pomoci přes pět miliard korun.

Předseda vlády na tiskové konferenci také potvrdil, že do konce srpna chce vláda schválit podobu úsporného tarifu. Jeho detaily tedy zatím známé nejsou.

Tagy: