Mlejnka neodvoláme. Sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Tisková konference po jednání vlády

Vláda neodvolá Petra Mlejnka z čela civilní rozvědky, řekl definitivně ve středu po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj by šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) nemohl funkci vykonávat jen ve chvíli, kdy by nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) měl Mlejnek „sehrát pozitivní roli“ při objasňování pražské korupční kauzy Dozimetr.

„Vláda na dnešním (středečním) zasedání neshledala důvody k odvolání Petra Mlejnka z pozice ředitele civilní rozvědky. Funkci by nemohl vykonávat, kdyby nezískal prověrku na stupeň přísně tajné,“ uvedl na tiskové konferenci Vít Rakušan.

O Mlejnkově budoucnosti se hovořilo v souvislosti s jeho kontakty se stíhaným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Rakušan dříve uvedl, že Mlejnek má nadále jeho důvěru. Zároveň připomněl, že šéf ÚZSI disponuje prověrkou NATO Secret a bezpečnostní prověrkou na stupeň tajné, o vyšší stupeň zažádal.

Podle Fialy navíc vláda ve středu obdržela informaci, že Mlejnek sehrál „pozitivní roli“ při objasňování pražské korupční kauzy Dozimetr. Ta je spojená s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání také bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Ve čtvrtek web Seznam Zprávy napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace. Inspekce se v pátek proti těmto informacím ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI.

Mlejnek se ministrům představil, pak odpovídal

Mlejnek se středečního jednání vlády zúčastnil. „Členům vlády se představil, ne všechny znal. Pak se dal prostor k dotazům. Asi by nebylo dobré, abych prozrazoval, na co se ministři ptali,“ popisoval průběh jednání Rakušan.

„Vyvolala se mediální pozornost, kterou by tajná služba neměla mít. Měla by mít klid pro práci. Mlejnek nám ale na všechny otázky odpověděl,“ dodal. Odvolání Mlejnka z funkce na jednání kabinetu prý nikdo z ministrů nepožadoval.

Tagy: