Fiala má vlastní verzi „Čau lidi“. Odhalil, co mu nejvíc chybí po nástupu do funkce

Premiér Petr Fiala (ODS) představil svůj vlastní pravidelný videoformát. Stejně jako bývalý předseda Andrej Babiš (ANO) bude komentovat aktuální dění v České republice a informovat o krocích současného kabinetu. V prvním díle pořadu Fiala mluvil především o koronavirových opatřeních, rostoucích cenách energií i o tom, že mu v premiérském postu bude chybět řízení auta.

Fiala již během úterka avizoval, že na večer chystá „zajímavé video“. O něco později se pak na sociálních sítích premiéra a YouTube kanále ODS objevil nový čtvrthodinový pořad, který by měl vycházet jednou za měsíc.

„Obracíte se na mě se svými podněty a nápady, ale také se mnou sdílíte svoje obavy a máte na mě spoustu otázek. Tak jsem se rozhodl, že se budu pravidelně věnovat tomu, co vás zajímá nejvíce. Vítejte u Otázek a odpovědí z Kramářovy vily,“ řekl na úvod premiér.

Zatímco pořady „Čau lidi“ bývalého předsedy vlády Andreje Babiše působily o něco lidověji, Fiala sáhl po klidnějším a profesionálnějším formátu. Video se skládá z několika různých prostřihů a bylo natočeno na několik kamer. Hudební podkres je podobný tomu, co používali Babišovi střihači, ti ovšem tu a tam sáhli i po dravějších elektronických skladbách.

Obsah videí je nicméně stejný – oba politici mluví o úspěších svých kabinetů a komentují současné politické i společenské dění. „Myslím, že děláme všechno jinak než předcházející vláda a že to lidé vidí a pociťují na vlastních životech. Řekli jsme, že nepůjdeme cestou lockdownů, že nebudeme zavírat služby a školy. A to taky děláme,“ pochválil Fiala první kroky své vlády.

Kromě opatření proti šíření koronaviru se rozhovořil také o zlepšení komunikace ze strany ministrů a rýpl si do novinářů, kteří zpočátku postupu kabinetu příliš nedůvěřovali. Dotkl se také cen energií, inflace či dostavby Dukovan. Rovněž nešetřil kritikou předchozích vládních představitelů, po nichž prý zdědili řadu problémů. Jmenoval například exministryni financí Alenu Schillerovou a její rekordní schodek.

Odlehčení přišlo až na konci, kde Fiala odpověděl na otázku, co mu nejvíce chybí po nástupu do Strakovy akademie. Některá bezpečnostní pravidla související s jeho státnickou funkcí mu totiž sebrala z ruky volant.

„Nad tím jsem zatím opravdu neměl čas přemýšlet. Možná potřebuju čas, abych mohl říct, co mně schází, ale když nad tím narychlo uvažuji… Víte, já hrozně rád řídím auto. Celý život jsem řídil a měl jsem možnost řídit ve spoustě zemí. Odpočívám u toho, baví mě to. A tohle není úplně slučitelné s funkcí premiéra,“ řekl do kamery.

Tagy: