La bomba, gratulovala šampionce Ledecké Samková. Ze zlata se radují i Babiš s Fialou

Reakce na výkon Ester Ledecké

Ester Ledecká v úterý na snowboardu kosila všechny soupeřky. A to doslova. Ve vyřazovací fázi donutila svou suverénní jízdou ostatní závodnice chybovat a do finiše takřka vždy dojela sama. Česká výprava tak má první medaili z olympijských her v Pekingu, a hned zlatou. Pro CNN Prima NEWS triumf české hvězdy okomentovali Dominik Hašek, Ondřej Bank, Jiří Šlégr, Kateřina Neumannová i snowboardcrossařka Eva Samková. A gratulují i politici.

Právě Samková měla být původně vedle Ester Ledecké jedním z hlavním medailových příslibů v Pekingu. Ovšem v prosinci si při závodě v Rakousku zlomila oba kotníky. A tak nemohla u zlatého tažení snowboardové kolegyně fandit přímo z dějiště her, ale z Česka. „Závody v eliminační fázi nebyly naštěstí brzo. Na kvalifikaci jsem nevstávala, ale od 7:30 to už bylo v pohodě. Vlastně se to sledovalo dobře,“ usmála se vítězka z her v Soči a majitelka bronzu z Pchjongčchangu.

Na Instagramu pak triumf Ledecké okomentovala slovy: „La bomba! Gratulace, obhajoby jsou nejtěžší.“

Ondřej Bank, bývalý sjezdař a trenér, který dříve připravoval Ledeckou na lyžích, věřil, že obhájí snowboardové zlato. „Určitě jsem věřil. Protože Ester je silná osoba, zajímalo mě, jak zvládne tlak, který je větší a větší. Ukazuje se, že je mentálně silná. Byla favoritkou, není jednoduché se s tím popasovat, takže klobouk dolů, jak to zvládla. Super zpráva do dalších dní. Teď má čistou hlavu, má splněno a můžeme se těšit na lyže.“

Ano, už v pátek se Ledecká představí na lyžích, a to v super-G, ve kterém rovněž obhajuje senzační prvenství z olympiády v Pchjongčchangu. Do jaké míry jsou podle Banka reálné šance v této disciplíně na uhájení zlata? „Samozřejmě na to má. Ale v lyžování je daleko větší konkurence, může se stát více věcí. Není to jistota. I když bude do první pětky, bude to skvělý výkon. Osobně se těším, že to bude napínavé.“

Obrovský tlak. Jako u Jardy Jágra

To v paralelním obřím slalomu „na prkně“ to v úterý vypadalo, že Ledecká pomalu ani žádnou konkurenci nemá. Sice v aktuální sezoně na snowboardu absolvovala jen dva závody, ale už kvalifikační závod ovládla s náskokem 2,5 sekundy. Ve vyřazovací fázi pak její soupeřky z přemíry snahy padaly a cestu k postupu – pak i zlatu – měla otevřenou.

„To je standardní přístup holek. Musí jet na 130 procent, nezbývá jim nic jiného než riskovat. Závodnice s Ester běžně padají,“ komentoval Bank.

Sám ví, jak je těžké dostávat se z vážných zranění. Těší ho, že to Ledecká zatím nemusela řešit. „Vždycky je to výhoda, když se člověk nemusí tři čtvrtě roku dostávat z nějakých trablí. Loni měla těžký pád, ten přežila bez úhony. Chyby ji posouvají, dokáže to využít ve svůj prospěch,“ podotkl.

Strůjce hokejového úspěchu na olympiádě v Naganu v roce 1998 Dominik Hašek nestihl závod v přímém přenosu, ale okamžitě si ho pustil ze záznamu. „Hned poté jsem utíkal, abych si pustil záznam a podíval se na všechny její jízdy. Byla to naprosto výjimečná soutěž, na kterou čekala čtyři roky. Ester do puntíku splnila to, co všichni očekávali,“ vychválila Ledeckou brankářská legenda.

„Nevím, jestli si tlak připouštěla. Ale ve všech jízdách byla nakonec lepší o parník. Vůbec to není jednoduché. Miliony lidí to čekají, nechcete zklamat je ani sebe. V kolektivním sportu je to trošku jiné, ale v individuálním stačí – v tomto případě – zavadit o branku a všechno je jinak,“ pokračoval Hašek.

„Musím pogratulovat. Je to fantastické,“ vzkázal prostřednictvím CNN Prima NEWS Jiří Šlégr, další člen zlatého hokejového týmu z roku 1998. „Musela být pod obrovským tlakem. Před startem bylo vidět, jak je neuvěřitelně soustředěná. Má to v hlavě srovnané po všech stránkách. Jsem strašně rád, že se jí to povedlo. Zažíval jsem to s Jardou Jágrem, který neustále musel ukazovat, že je nejlepší. Smekám,“ doplnil Šlégr.

Stejného názoru je také jiná vítězka olympijských her, někdejší běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. „Je potřeba především strašně pogratulovat. Byla v nezáviděníhodné situaci. Čekalo se na to, byla největší favoritkou. Takže bych chtěla ocenit, že bravurně zvládla tlak.“

Bývalá česká lyžařka Lucie Hrstková Pešánová v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS podotkla, že obhájit triumf je daleko těžší než vyhrát poprvé. „Ester předvedla, že na to má. S klidem deklasovala soupeřky. V alpských disciplínách to bude mít těžší. Ale bude mít čistější hlavu a jsem přesvědčená, že by něco cinknout mohlo,“ odhadla.

Zlato oslavují i politici

K první české medaili na hrách v Pekingu gratulovali Ledecké i politici. „Gratuluji Ester Ledecké k obhajobě zlata v paralelním obřím slalomu na snowboardu! Obhájit vítězství na OH je mimořádný úspěch, děkuji za skvělou reprezentaci ČR,“ vzkázal premiér Petr Fiala. Jeho předchůdce Andrej Babiš zase napsal: „Opět suverénní, opět nepřekonatelná. Ohromná gratulace, Ester.“

Šéf lidovců Marian Jurečka poznamenal: „Jízda z kopce je disciplína, to každý známe, mít obě nohy na jednom prkně, to už je výzva, ale to, jak to umí Ester Ledecká, je něco úplně neuvěřitelného.“

Prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka se ke zlatu Ledecké vyjádřil také prezident Miloš Zeman. „Pan prezident ze srdce blahopřeje Ester Ledecké ke zlaté medaili na olympijských hrách v Číně. Je to krásná zpráva a velká radost pro celou Českou republiku.“

Tagy: