Fiala na farmě v obleku? Nutella č. 2, míní Kubáček. Příště na kravince pláštěnku, radí Kolář

Politolog Jan Kubáček a komentátor Petr Kolář

Premiér Petr Fiala (ODS) se před demonstranty, kteří v pondělí vyrazili do pražských ulic, schoval mimo jiné v kravíně, kterému šéfuje bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), uvedl politolog Jan Kubáček. Ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň konstatoval, že Fialův úprk je „nutellou č. 2“. Společně s komentátorem Petrem Kolářem ohodnotili rovněž outfit, který premiér k návštěvě zemědělského družstva zvolil.

Kombinace obleku a igelitů, které si Fiala natáhl na nohy, prý Koláře pobavila. „Pravděpodobně se chtěl vyhnout bahnu a nějakým kravským exkrementům. Možná by si příště měl pořídit pláštěnku a úplně se do ní zabalit. Třeba by se neušpinil od nutelly,“ glosoval ve vysílání. K videu z německých nákupů se vrátil i Kubáček. Podle něj to premiérův PR tým návštěvou farmy v exkluzivním drahém obleku „zabil“ a „spáchal nutellu č.2“.

ČTĚTE TAKÉ: Kde se v den stávky toulala vláda? Fiala navštívil kravín, Jurečka vyrazil do ulic

„Josef Středula může být spokojen, protože sice nic neprosadí, ale symbolicky to vypadalo jako masivní akce proti premiérovi, který opět nepochopil situaci a reagoval ideologicky, zaslepeně a naprosto nevhodně. Zase bude směšný,“ řekl Kubáček. Podle Koláře Fialův tým komunikaci nezvládá: „Když člověk kouká na jejich sociální sítě, tak je patrné, že vůbec nevnímají realitu.“

Premiér Fiala prý na farmu vyjel, protože nechtěl rušit program a chtěl být v kontaktu s lidmi. To by bylo legitimní, kdyby ji neřídil bratr ministra Jurečky, prohlásil Kolář: „Pan premiér si šel asi poslechnout od bratra ministra svojí vlády, jak to dělají dobře. V tom případě se nedivím, že od lidí slyší, jak to dělá dobře.“

Právě Marian Jurečka se jako jediný z vrcholných politiků mezi demonstranty vydal. „Vstoupil mezi demonstrující, pobyl tam, vedl si své argumenty, hájil si svou, nebál se,“ zhodnotil Kubáček. „Uvažoval i tím směrem, že zhanobil Petra Fialu, protože ho poslal za svým bratrem, kde si jako Milouš Jakeš ve své době poslechl ty správné,“ dodal politolog.

Celý rozhovor s politologem Janem Kubáčkem a komentátorem Petrem Kolářem si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Fiala odmítl, že se odborům vyhýbá

„Jednoznačně odmítám tvrzení, že vláda nejedná s odbory, prohlásil již před pondělní stávkou premiér Fiala na tiskové konferenci v Brně. Kabinet podle něj před protesty nehodlá ustoupit. Kroky, které musí udělat, prý možná nejsou populární, ale jsou nutné. Vláda voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance, a schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou proto podle premiéra nezbytné.

Ministři podle premiéra s odbory pravidelně jednají, odboráři jsou navíc členy různých pracovních skupin. „Ten dialog je vlastně permanentní a mohl by fungovat dobře pouze za předpokladu, že zájem domluvit se mají obě strany. Je to vláda, která má zájem se domluvit se sociálními partnery,“ řekl Fiala. Nerozumí tomu, proč odboráři protestují. Stávky prý přišly pozdě, ozdravný balíček je totiž schválený a prošel po rozsáhlých diskusích oběma komorami Parlamentu. „To není za pět minut dvanáct, to je proces minutu po dvanácté,“ okomentoval situaci premiér.

Celý brífink premiéra Petra Fialy si může pustit ve videu níže:

Tagy: