Kde se v den stávky toulala vláda? Fiala navštívil kravín, Jurečka vyrazil do ulic

Premiér Petr Fiala (třetí zleva) a ministr zemědělství Marek Výborný (druhý zleva) se setkali se zemědělci v družstvu Pooslaví Nová Ves. Vpravo jednatel družstva Lukáš Jurečka.

Česko zažilo velkou stávku

Zatímco v Praze a dalších městech se v pondělí protestovalo a mnohé školy i některé firmy stávkovaly, premiér Petr Fiala (ODS) se davům demonstrantů vyhnul. Navštívil soukromou zemědělskou školu na Vysočině a kravín v družstvu Pooslaví Nová Ves, kterému šéfuje bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Fiala se ještě před začátkem stávky vyjádřil, že je s odbory připraven jednat, ale nikoliv za takovéto situace: „Až se odbory budou chtít vrátit ke konstruktivnímu jednání a nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, jsme samozřejmě připraveni jednat.“ V pondělí se nenechal vyvést z míry a v pondělí absolvoval svůj měsíce plánovaný program.

ČTĚTE TAKÉ: Stávkový den očima rodičů? Podporují ji. I za cenu dovolené, kterou si šetřili na Vánoce

Jedním z bodů byla návštěva soukromé Agro školy v Pozďatíně na Třebíčsku, kde si Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný promluvili s žáky. Budoucí zemědělce zajímalo, jakou mají pracovní dobu nebo zda je práce vůbec baví. Pak ještě obdrželi politici dárečky a pokračovali ve své cestě dál.

Další kroky ministra zemědělství a předsedy vlády směřovaly do zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves, které vede vicepremiérův bratr Lukáš Jurečka. Politici si na nohy navlékli igelitové návleky a absolvovali prohlídku podniku. Celá návštěva se nesla v klidné atmosféře, která se nedala srovnat s tou, jaká panovala v Praze.

Premiérovu návštěvu kravína zkritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Řekl, že kdyby tušil, jaký je Fialův program, byl by v jeho kritice ještě mnohem ostřejší.

A co v pondělí dělali další členové vlády? Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) jednal s lékaři. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka kvůli stávce zrušil plánovanou cestu do Bruselu, odboráři s ním ale jednat nechtěli, a tak vyrazil mezi stávkující do ulic. Další vládní činitelé dodrželi svůj předem naplánovaný program –⁠ ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Maďarsku jednal o migraci a ministr dopravy Martin Kupka (ODS) společně s šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti) byli na konferenci o evropské kosmické agentuře.

Prezident Petr Pavel je na pracovní návštěvě v Římě. Skrze svůj odbor komunikace ale vydal prohlášení, ve kterém stávku zhodnotil jako oprávněný a legitimní způsob vyjádření nějakého postoje. Nicméně, k nalezení řešení problému je podle Pavla potřeba spíše sedět za jedním jednacím stolem a nikoliv protestovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chcete, abychom se zadlužovali? Musíme provést úsporné kroky, ne ustupovat, vzkázal Fiala odborům

Tagy:
Marian Jurečka Vysočina Marek Výborný stávka odbory Petr Fiala Soukromá zemědělská škola v Pozďatíně Pooslaví Nová Ves