Fiala: Nemůžeme dávat peníze, když je nemáme. Vysvětlil, jak to bude se školstvím

Premiér a šéf ODS Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové

Fiala o o rozpočtu ministerstva školství

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) varuje, že žádné peníze navíc ve státním rozpočtu nejsou. Ani na přidání státním zaměstnancům od září. Řekl to v nedělní Partii Terezie Tománkové. Podle něj se ale zvýší objem mzdových prostředků od ledna příštího roku. Zároveň také naznačil, o kolik může vzrůst rozpočet ministerstva školství.

Vláda Petra Fialy je dlouhodobě pod tlakem odborů kvůli zvýšení platů státních zaměstnanců. Zástupci pracovníků žádají plošný nárůst minimálně o 10 procent, což by zatížilo rozpočet zhruba 5 miliardami korun navíc. Fiala ale odmítá, že by tyto peníze byly k dispozici. „Nemůžeme lidem říct, že jim dáme peníze, když nejsou. To je absurdní. Teď nemáme na navýšení objemu mzdových prostředků,“ řekl předseda vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kupka míří za sopkou, Havlíček do hor a Fiala mluví o saku. Jak politici tráví dovolenou?

Od ledna by ale k navýšení objemu mzdových prostředků mělo dojít. „Myslíme si, že je to tak správné. Navíc hledáme cestu, jak navýšit objem prostředků ze státního rozpočtu. Musíme si ale počínat odpovědně. Jednotlivé resorty to prověřují a více budeme vědět v příštím týdnu,“ řekl dále Fiala.

Zároveň také připomněl, že by cesta neměla vést přes vyšší tarify. „Znamenalo by to totiž, že méně výkonní pracovníci dostanou přidáno jako kvalitní zaměstnanci. Také není pravda, že platy nerostou. Platy rostly i v těžkých časech. Průměrný plat vzrostl od roku 2021 do 2023 o 3 tisíce korun. Průměrná mzda rostla i v soukromém sektoru,“ řekl Fiala.

Velké téma pro sestavení státního rozpočtu je i kapitola školství. Ministr Mikuláš Bek (STAN) se totiž netají tím, že chce dostat přidáno o 40 miliard. K takovému velkorysému navýšení ale zřejmě nedojde. „Chtěl bych připomenout, že oproti roku 2021 jsme navýšili rozpočet školství o 35 miliard korun. To nejsou malé částky. Celý rozpočet ministerstva kultury má ročně 18 miliard,“ uvedl srovnání premiér.

Podle něj může ministr školství Bek počítat pouze s navýšením o 10 miliard korun. „To bude v příštím roce minimální nárůst,“ dodal Fiala.

Tagy: