Fiala nepřiznal skoro milion korun, hrozí mu velká pokuta. Moje chyba, mrzí mě to, kaje se

Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Fiala má problém s majetkovým přiznáním

Předseda vlády a občanských demokratů Petr Fiala neuvedl ve svém majetkovém přiznání část svého jmění. Konkrétně opomněl podíl v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ), kde měl téměř milion korun, uvedl web Seznam Zprávy. „Moje chyba, mrzí mě to,“ uznal premiér s tím, že si přešlap neuvědomil. Předsedovi vlády nyní hrozí pokuta ve výši několika desítek tisíc korun. Podle zákona o střetu zájmů musí každý rok politici a vysoce postavení úředníci přiznávat svůj majetek.

Fiala pro Seznam Zprávy uvedl, že na účtu PDZ prováděl běžné bankovní operace. „Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem,“ sdělil s tím, že účet byl aktivní od června 2015 do listopadu 2020.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nerudová vmetla Okamurovi kvůli volbám poštou starý vtip. Šéf SPD argumentoval češtinou

„Bohužel jsem si neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí,“ poznamenal webu. Premiér nicméně měl dostával pravidelné pozvánky na valnou hromadu družstevníků, jelikož každý, kdo u PDZ chce mít účet, musí být zároveň členem a vlastnit podíl v záložně.

Podle prezenční listiny vyplývá, že ji tvoří v současnosti 123 členů, fyzických osob i firem. Na schůzi byl Fiala podle svých slov zhruba třikrát. Za pochybení hrozí předsedovi vlády pokuta ve výši až 50 tisíc korun a také přestupkové řízení.

Ve svém majetkovém přiznání Fiala uváděl i výrazně menší položky, než je výše zmíněná cifra v záložně. V dřívějších dokumentech přiznal například osobní automobil značky Toyota za 700 tisíc korun či spotřebitelský úvěr ve výši 280 tisíc korun. O bezmála milionovém podílu v PDZ nebyla nikde zmínka.

K TÉMATU: Kulidakis promluvil o nepřiznaném milionu Fialy. Je to malichernost, myslí si komentátor

„Tohle se opravdu mohlo stát jako chyba. Nevidím to jako úmysl, že by chtěl něco zatajovat. Spíše šlo o nedbalost, která ale poškodí jeho pověst,“ řekl k tomu ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Petr Bláha s tím, že tato chyba může vládě uškodit.

Ke kauze se také vyjádřil komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. „Je to malichernost. Může se to stát, byť je pravdou, že neznalost před zákonem neomlouvá a nemělo by se to stávat nikomu, natož premiérovi,“ podotkl Kulidakis, podle něhož bude zajímavé sledovat, jak se kauza bude vyvíjet.

„Kdyby se to samé stalo za éry Babiše, následovala by smršť. Nyní tedy uvidíme, zda média pískají rovinu,“ zmínil Kulidakis.

Podle komentátora si nyní politici při přiznávaní majetku dávají velký pozor, aby vše bylo v pořádku. „Na druhou stranu pak spousta lidí přepisuje majetky na své známé. Myslím, že přiznávat každou korunu není úplně vhodné. Výkon politika by se neměl měřit podle hnidopišských maličkostí,“ myslí si Kulidakis.

Tagy: