Fiala o covidových opatřeních: Čísla rostou, razantní kroky jako lockdowny ale nechystáme

Premiér Petr Fiala (ODS)

Brífink po jednání vlády

I když čísla nakažených koronavirem rostou, žádná razantní opatření typu lockdownu teď nepřipravujeme, uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj má varianta, která se v současné době šíří, vysokou míru nakažlivosti, ale nezpůsobuje těžké průběhy nemoci.

„Čísla nově nakažených koronavirem rostou, ale varianta, která se teď šíří, má sice vysokou míru nakažlivosti, ale nemá těžké průběhy, takže zatím nehrozí přetíženost nemocnic. Opatření proto zatím nejsou nutná,“ řekl na dotaz CNN Prima NEWS Petr Fiala.

Zároveň zdůraznil, že vláda monitoruje situaci v zahraničí a jedná podle doporučení expertů. „Žádná razantní opatření typu lockdownů teď ale nepřipravujeme,“ zdůraznil premiér.

„Jsme připraveni situaci zvládnout tak, jako jsme zvládli vlnu na přelomu roku, kdy jsme se spolehli na to, že jsme testovali a vyzvali veřejnost, aby se chovala zodpovědně,“ upozornil.

Podle informací CNN Prima NEWS chce vláda zatím bojovat s koronavirem pomocí doporučení. Jedno takové učinil ve čtvrtek ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj mají lidí nosit roušky ve zdravotnických zařízeních a veřejné dopravě. Vhodné jsou i při návštěvách v domovech seniorů.

Příští týden začne přeočkování

Fiala na tiskové konferenci také řekl, že resort zdravotnictví připravuje kampaň, která bude přesvědčovat lidi, aby se očkovali. Válek ještě před tím ČTK řekl, že oficiální přeočkování proti covidu by mohlo začít příští týden. Podmínkou podle něj je, aby to schválily Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Schválení očekává v pátek.

Jako první by podle něj začala vakcíny aplikovat očkovací místa, kam není třeba se předem registrovat. Vakcíny by si také mohli začít objednávat praktičtí lékaři. Rezervační systém na ostatní očkovací místa chce spustit na konci srpna. Podle informace na webu ministerstva je v provozu 356 očkovacích míst, z nich bez registrace je 56 a většinou jde o nemocnice.

„Teď bych chtěl umožnit těm, kdo například cestují do rizikových destinací, jsou starší, bojí se nebo jsou z regionu, kde je vyšší výskyt viru, jako typicky Praha, aby se mohli naočkovat,“ řekl ministr.

Tagy: