Fiala obdržel od Zelenského Řád Jaroslava Moudrého. Mají ho i Schwarzenberg a Havel

Česko-ukrajinské mezivládní konzultace, 31. října 2022 v Kyjevě. Zleva vicepremiér Vít Rakušan, český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula, premiér Petr Fialaa předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal.

Česká vláda v Kyjevě

Premiér Petr Fiala převzal po pondělním jednání české vlády v Kyjevě od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Řád Jaroslava Moudrého. Ukrajinské ocenění v minulosti dostali někdejší prezident Václav Havel či bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Fiala obdržel řád 1. třídy za mimořádný přínos rozvoji ukrajinsko-českých vztahů a spolupráce, ale také za podporu nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny. „Jsem nejen překvapen a opravdu dojat. Nesmírně vážím si této pocty, chápu to jako ocenění českému lidu, České republice, tomu, jak nesmírné podpoře se u nás Ukrajina těší,“ uvedl Fiala.

Řád knížete Jaroslava Moudrého je vysokým státním vyznamenáním za zásluhy o rozvoj a blaho Ukrajiny v oblasti vědy, kultury, školství a obranyschopnosti země. Je určen k ocenění domácích i zahraničních osobností.

Schwarzenberg, který se v ukrajinských médiích těšil pověsti obránce Ukrajiny před Ruskem, obdržel řád 2. třídy loni v dubnu. Havla ocenil tehdejší ukrajinský prezident Viktor Juščenko v roce 2006. Oba politici převzali řád na ukrajinském velvyslanectví v Praze. Fiala v pondělí řád přebral v Kyjevě na okraj mezivládního jednání. Vyjádřil přání, aby jeho příští cesta do ukrajinské metropole směřovala již do svobodného města.

Tagy:
ocenění Ukrajina Václav Havel Petr Fiala Karel Schwarzenberg Česko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Vláda ČR Jaroslav I. Moudrý