Fiala odmítl kritiku rozpočtu. Na vládě jsme si to vyříkali, o žádných hrubých chybách nevím

Premiér Petr Fiala (ODS)

Co na to premiér (6)

Je možné, že plánovaný schodek rozpočtu dokonale nedodržíme, ale budeme k němu velmi blízko. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Dodal zároveň, že o žádných hrubých chybách neví. Rozpočet podle něj vláda sestavila velmi odpovědně, ministři hledají další úspory a členové vlády si rozpory v rámci pětikoalice vyříkali.

Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS popřel, že by vláda ohledně rozpočtové politiky napáchala hrubé chyby. „O žádných nevím. Rozpočet jsme sestavili velmi odpovědně. Uvědomme si, jaká byla v České republice situace v době, kdy jsme jej předkládali, tedy v září roku 2022. Jaké byly problémy s cenami energií a kolik tu bylo nejistot,“ hájil Fiala resort financí i vládu jako celek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala se zastal ministra Blažka. Pro pirátské „odvolávání“ nemá pochopení ani Schillerová

Pro letošní rok je schválený deficit státního rozpočtu 295 miliard korun. Národní rozpočtová rada ale vyjádřila pochybnosti o jeho udržení v této výši, podobně se vyjadřují i ekonomičtí analytici nebo opozice. Ke konci května byl totiž schodek již 271,4 miliardy korun.

Zda vláda nakonec deficit ve výši 295 miliard dodrží, podle Fialy není jisté: „Je to možné a je taky možné, že úplně dokonale ne. Budeme k tomu ale velmi blízko.“

Ministr financí Stanjura již uvedl, že vláda příští týden začne jednat o dodatečných úsporách v letošním roce, které by pomohly k lepšímu rozpočtovému saldu. Dohodu očekává v polovině července.

„Jakmile budeme disponovat příjmy z daní z příjmů fyzických osob z windfall tax či z dividendy z ČEZ, pak bude situace jasnější. Ano, jsme také zneklidnění, proto ministři hledají další příjmy ještě pro tento rok,“ připustil Fiala. Na skutečnost, že ohledně veřejných financí začínají být nervózní i někteří pětikoaliční politici (například z hnutí STAN), premiér reagoval tvrzením, že si členové kabinetu na setkání vlády vše vyříkali.

Tagy: