Fiala ostře k zemědělcům: Pod tlakem nejednám. Kdo to se mnou zkusí, nedopadne dobře

Předseda vlády a ODS Petr Fiala v pořadu Co na to Premiér

Co na to premiér (3)

Pod tlakem nejednám a kdo to se mnou takto zkusí, tak nedopadne dobře. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Reagoval na další zemědělské protesty, k nimž by mělo dojít ve čtvrtek v Praze. Ministerský předseda dodal, že za normálních podmínek je kabinet připraven nadále se zemědělci jednat.

„Jednat pod tlakem demonstrací je špatné, zatímco jednat je dobré. Marek Výborný (KDU-ČSL) i já vedeme se zemědělci opakovaně rozumná jednání. Jsme nejenom připraveni jednat, nabídli jsme i konkrétní věci. Současně ale platí, že nejsme připraveni zavazovat se k nim pod tlakem demonstrací. Já pod tlakem nejednám a kdo to se mnou takto zkusí, tak nedopadne dobře. Pak by se mohlo stát, že každý, kdo začne demonstrovat, dosáhne splnění svých požadavků. To by si společnost nezasloužila. Bavíme se o penězích daňových poplatníků,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Traktory opět zaplaví Prahu, protest zemědělců ochromí centrum metropole. Na co se připravit?

Na protestní akci do Prahy mají ve čtvrtek dorazit stovky traktorů a tisíce zemědělců z celého Česka. Kvůli demonstraci se opět očekávají komplikace v dopravě. Hlavními organizátory protestu jsou Agrární komora a Zemědělský svaz.

Fiala v pořadu Co na to premiér uvedl, že některé požadavky zemědělců, kteří protestují po celé Evropě, jsou rozumné. Konkrétně zmínil třeba snížení byrokracie či regulační zátěže. Podle předsedy kolínské agrární komory Vojtěcha Kšírla ale nebylo z požadavků českých zemědělců vyslyšeno téměř nic.

Organizátoři čtvrteční akce tvrdí, že vláda neřeší problémy zemědělců. Ti žádají mimo jiné podporu zaměstnanosti na venkově či vrácení zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem.

Tagy: