Fiala prozradil, proč nepředstavil kandidáta na Hrad: Je to rozumné, z boje jsme neutekli

Předseda vlády Petr Fiala

Co na to premiér (2)

Neutekli jsme z boje, rozhodli jsme ve prospěch odpovědnosti. Další jméno z koalice Spolu by nebylo rozumné, řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér. Ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedl, že prezident by měl mít ideálně prozápadní orientaci a musí respektovat ústavní normy. Podle Fialy měli občané obavy z toho, že by do boje o Pražský hrad přišel další kandidát a snížil tak šance jiným osobnostem.

Premiér odmítl, že by koalice Spolu utekla z boje v klání o prezidentský post. „Rozhodli jsme ve prospěch státotvornosti a odpovědnosti,“ vysvětlil v pořadu Co na to premiér. V řadách koaličních partnerů podle svých slov nějakou dobu hledali vhodného kandidáta, který by splňoval podmínky a měl zároveň zájem se ucházet o prezidentské křeslo.

Místo toho se koalice Spolu rozhodla podpořit tři jiné uchazeče o Pražský hrad, a to senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. Premiér připomněl, že by budoucí prezident republiky měl mít prozápadní směřování, měl by respektovat Ústavu a nevykládat si ji svévolně, čímž narážel na současnou hlavu státu Miloše Zemana.

„Říkám to naprosto vážně – nebylo by rozumné přicházet s dalším jménem. Víme, že voliči zvažují volbu jednoho ze tří vyprofilovaných kandidátů,“ vysvětlil rozhodnutí koalice Fiala. „Zatím na to mám velmi dobré reakce. Není to rozhodnutí, že bych se ráno vzbudil a šel za Marianem (Jurečkou z KDU-ČSL) a Markétou (Pekarovou Adamovou z TOP 09) s tím, že nikoho nemáme. Občané vyjadřovali obavy, že bychom do volby přišli s dalším jménem,“ dodal Fiala.

V tuto chvíli nechtěl prozradit, kterého ze tří doporučených kandidátů na prezidenta nakonec podpoří svým hlasem. „Nebudu to říkat. Je to tajná volba. Nebudu dávat nikomu polibek smrti,“ dodal s nadsázkou ve vysílání CNN Prima NEWS.

Babiš své rozhodnutí zatím tají

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději začátkem listopadu. Za favority lednové volby jsou podle průzkumů veřejného mínění považováni Pavel a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který ale dosud účast ve volbách nepotvrdil. Své rozhodnutí oznámí až 26. října.

Mezi hlavními kandidáty je také Nerudová nebo senátor Marek Hilšer. Senátor Fischer měl podle zářijového modelu agentury Median podporu asi šesti procent voličů.

Rozhovor s premiérem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: