O podporu koalice Spolu nestojím, řekl Hilšer. Rozhodnutí Fialova týmu ho ale překvapilo

Marek Hilšer

360° (1004)

Koalice Spolu vlastního kandidáta na Hrad nenominuje, podpoří místo toho trojici nezávislých adeptů. Není mezi nimi Marek Hilšer, senátor, který kandidoval už před pěti lety. Toho rozhodnutí vládní koalice podpořit ne jednoho, ale hned trojici kandidátů překvapilo. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Sám však o pomoc jakékoliv politické strany podle svých slov nestojí. Podobně se vyjádřila i Nerudová, kterou však premiér Petr Fiala (ODS) jako vhodnou kandidátku zmínil.

„Jednoznačně jsem říkal, že o podporu politické strany nestojím. Prezident by měl být nezávislý a nadstranický. Neměl by mít vazby na strany a měl by všem měřit stejně. Vždy je nějaká stáj, která dává dopředu svého kandidáta. Nejsem součástí žádné z těchto stájí,“ prohlásil ve studiu CNN Prima NEWS Marek Hilšer. Rovněž nechtěl spekulovat, zda by mohla být případná podpora pro některého z kandidátů ze strany koalice Spolu polibkem smrti.

„Čeští občané mají svůj vlastní názor, koho budou volit. Jestliže koalice Spolu doporučuje tři kandidáty, tak je velká pravděpodobnost, že některý z nich uspěje. Pak se otevírá cesta s nimi navázat spojenectví. Je to legitimní. Jsem ale překvapen, že koalice Spolu nevygenerovala jednoho kandidáta,“ dodal senátor.

I když Nerudová na rozdíl od Hilšera podporu od Spolu obdržela, stále si stojí za tím, že je nezávislá občanská kandidátka. „Nestojí za mnou lobbistické skupiny, sháním 50 tisíc podpisů, chci být prezidentkou všech 10 milionů občanů. O podpoře jsem s žádnou politickou stranou nejednala. Byla jsem kritická k vládě Andreje Babiše a jsem kritická i k současnému kabinetu, který často na věci reaguje pozdě. Podpory od Spolu si vážím, ale nečekala jsem ji. Důvod chápu a respektuji ho,“ řekla v pořadu 360°.

Nerudová: Jsem připravena na všechno

Oba hosté se vyjádřili také ke spekulacím o kandidatuře šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Asi nebude kandidovat. Tím se zboří koncept, že je potřeba bojovat proti jednomu velkému zlu, kterým je Babiš. Pak by to bylo o kandidátech, kteří se utkají mezi sebou, a nebude to ten ‚demoblok‘ versus Babiš. Myslím, že je to dobře,“ míní Hilšer.

Nerudová v případě definitivně potvrzených kandidátů uvedla, že je připravena na všechno. Rovněž zmínila, že seznam jednotlivých kandidátů nakonec může vypadat odlišně než nyní.

Babiš mezitím znovu změnil datum oznámení, zda bude na prezidenta kandidovat, případně koho, či jestli vůbec někoho ANO do souboje o Pražský hrad vyšle. Dříve šéf hnutí tvrdil, že rozhodnutí padne v září letošního roku. Poté v den vzniku samostatného československého státu 28. října.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS nyní řekl, že to nakonec udělá 26. října. Podle svých slov si uvědomil, že by se jeho kandidatura objevila v denním tisku až s velkým zpožděním. Svátek totiž připadá na pátek a o víkendu většina deníků nevychází.

Tagy: