Fiala: První úkol nového ministra bude přesvědčovat každého důchodce k očkování

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 31.10.2021

Předseda ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové oznámil, jak bude jeho vláda řešit zhoršující se covidovou situaci. Jediným řešením je podle něj očkování, ve kterém Česká republika zaostává. První úkol, který dá novému ministru zdravotnictví, bude oslovit všechny nenaočkované seniory.

„Vidíme všichni, že je to obrovský problém Česka i Evropy, zvyšující se počty nakažených. Trochu se to liší od toho, co se dělo před rokem. Máme tu totiž už výraznou skupinu očkovaných lidí, i když je to bohužel pod průměrem EU. Vládě se kampaň nepovedla, ale myslím, že jediné řešení covidu je co největší proočkovanost,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jako řešení proto vidí přímé oslovování neočkovaných. „První krok, který bych zadal ministrovi zdravotnictví, by byl soustředit se na rizikové skupiny, které nejsou očkované, na seniory,“ sdělil předseda ODS.

„Chtěli bychom udělat opravdu adresné oslovování. Oslovit přímo lidi skrze pojišťovny a praktické lékaře, ať se nechají naočkovat. Že nejsou senioři naočkovaní, není často tím, že jsou odpírači. Mají třeba sociální důvody, že se tam třeba nedostanou. Byl by to první úkol ministerstva,“ doplnil.

Válek nechce plošný lockdown

Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podle něj přichází s rozumnými návrhy. „Musíme přemýšlet nad tím, jak chránit i ty neočkované. Válek mluvil o lokálních opatřeních, ne plošných. Moji podporu bude mít každý rozumný návrh, který přijde. I ze slov Válka vyplývá, že to nemá být plošný lockdown,“ sdělil.

Otázka je také, zda budoucí koalice znovu obnoví bezplatnost testů, jak dříve avizovala. „Víte, že náš anticovid tým nebyl pro zrušení bezplatných testů. Nevítali jsme to. Přece nemůžeme jít ode zdi ke zdi. Vláda to zavedla a my nemůžeme přijít a říct, že to zase zrušíme. Musíme si to vyhodnotit,“ sdělil Fiala.

„Jde i o určitou psychologii a mentální rozpoložení společnosti. Lidé nechtějí čelit nepříjemnostem, že se nenechali očkovat. Možná se nám tím více otevře prostor, že se větší část společnosti nechala naočkovat,“ připustil.

Tagy: