ODS usiluje o finance, nechceme vytvářet další ministerstva, říká Fiala

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 31.10.2021

Ministr financí by měl být ze stejné strany jako premiér. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl předseda ODS a pravděpodobný budoucí šéf vlády Petr Fiala. Zároveň uvedl, že nová vláda nechce vytvářet žádná další ministerstva. Připomněl však, že plán českého předsednictví EU připadajícího na druhé pololetí příštího roku je katastrofálně nepřipravený a téma bude pro budoucí vládu prioritou.

„My nechceme budovat žádné další ministerstvo a úřad, ale hledáme cesty, jak řešit nějaké problémy, jako digitalizace státní správy či předsednictví v EU. Řešíme to tak, že by se tomu věnoval někdo na úrovni vlády,“ řekl předseda ODS ve vysílání CNN Prima NEWS.

Potvrdil, že občanští demokraté budou usilovat o klíčový rezort financí. „Ohledně ODS: Jsme otevřeni jednání. Mám představu i na základě historické zkušenosti, že post ministra financí by měl zastávat člověk ze stejné strany jako premiér,“ vysvětlil Fiala.

Přestože nechce vytvářet další ministerstva, připustil, že by nějaké nové posty mohly vzniknout. „Například digitalizace. Jde i o předsednictví v EU, které je katastrofálně nepřipravené a musí se na tom pracovat. Jde i o to, aby někdo koordinoval Českou republiku na evropské úrovni. Je špatné, když premiér přijede na jednání evropské rady a začne tam jednat. To je pozdě,“ sdělil pravděpodobný budoucí premiér.

„Ministra pro evropské záležitosti má spousta zemí právě proto, že evropská agenda a politika je již trošku odlišná od zahraniční politiky,“ doplnil s tím, že posty ještě nejsou rozdělené.

Tagy: