Fiala reagoval na výrok o „zlu v očích“ Pekarové Adamové. Nabádá Klause ke slušnosti

Markéta Pekarová Adamová

PARTIE Terezie Tománkové 31.10.2021

Bývalý prezident Václav Klaus by se měl chovat slušně, i když se mu někdo nelíbí. Takto reagoval na výroky někdejší hlavy státu lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Klaus na adresu pravděpodobné příští předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) prohlásil, že „z jejích očí a tváře čiší zlo“.

Na Klausova slova v nedělní Partii reagoval Petr Fiala: „Nevím, kdo by toto mohl brát vážně. Paní předsedkyně Pekarová Adamová je zkušená poslankyně a politička. Mnohokrát prokázala, že je schopná takovouto funkci zastávat.“

Komentovat takové výroky bývalé hlavy státu je Fialovi „až trapné“. „Všichni bychom měli, ať už se nám někdo líbí či nelíbí, zachovávat pravidla slušnosti a úcty k člověku. Tady já to bohužel nevidím,“ dodal lídr koalice Spolu na adresu svého někdejšího předchůdce v čele ODS. „Jsem si skoro jistý, že nemá smysl komentovat tento typ výroků. Ztrácíme tím čas,“ dodal Fiala.

Klaus v rozhovoru pro MF Dnes k osobě současné předsedkyně TOP 09 uvedl: „Bezvadná. Bezvadná. Ona byla vždycky můj kůň a já myslím, že si v této funkci povede velmi zdárně. Protože z ní – z jejích očí a tváře – čiší zlo. Myslím, že je tam kondenzované,“ řekl exprezident.

Klaus očekává, že Pekarová bude takto působit i v čele Poslanecké sněmovny. „Věřím, že bude toto schopna uplatňovat, když se budou poslanci bavit, nevěnovat dostatečnou pozornost projednávání, svačit ve Sněmovně, telefonovat, nenosit roušky. Tak bude mít šanci, aby své skutečné já uplatnila,“ prohlásil Klaus.

Dodal, že se s možnou budoucí šéfkou dolní komory Parlamentu nikdy osobně nesetkal. „Abych se přiznal, nikdy jsem ji fyzicky neviděl, mám ji pouze zprostředkovanou z médií, přes kamery. Asi jí vždy publikují nějaké nepříznivé fotografie. A tím jsem, bohužel, nešťastně ovlivněn,“ dodal.

Tagy: