Fiala s Ficem obhajují pokračování formátu V4. U dodávek zbraní pro Ukrajinu se neshodnou

Návštěva Roberta Fica v Praze

Brífink premiéra Petra Fialy po jednání se slovenským protějškem Robertem Ficem

Vztahy České republiky a Slovenska jsou stále nadstandardní, potvrdili premiéři Robert Fico a Petr Fiala v pátek po společném jednání v Praze. Podle Fica se ale rozcházejí v pohledu na odesílání zbraní na Ukrajinu, kde probíhá konflikt s Ruskem. Fiala zmínil hned několik oblastí možné další spolupráce. Týká se to především obranného průmyslu, energetiky nebo dopravní infrastruktury.

„Měli jsme velmi otevřený rozhovor a obě vlády chtějí spolupracovat na společných projektech. Od toho se odvíjela i konkrétní témata. Jsme země, které sázejí na rozvoj jaderné energetiky, další oblastí je spolupráce v dopravě a výstavba silniční a dálniční sítě,“ řekl Fiala po setkání s Ficem.

K TÉMATU: Radary v Česku nejsou nastavené stejně. Některé vyberou miliony ročně, jiné jsou tolerantnější

Český premiér zmínil i obranu společného vzdušného prostoru nebo obranný průmysl. „Společně například pořizujeme pásová bojová vozidla pěchoty,“ řekl Fiala.

Nově zvolený slovenský premiér poděkoval za pohostinnost a mimořádně zajímavý program. Obě země se podle Fica nacházejí ve složité politické situaci, a proto oceňuje, že si na něj Fiala udělal tolik času.

„Vztah obou zemí bych charakterizoval jako vztah vzájemné důvěry. S výjimkou zbraní na Ukrajinu máme podobné postoje. Sbližuje nás pohled na agendu a revizi rozpočtu Evropské unie,“ řekl Fico po jednání premiérů.

Fiala uvedl, že se ustaví nová vláda v Polsku, svolá skupinu V4. „Není to ale o tom, že pokud se nesejdou premiéři, tak V4 neexistuje. Proběhlo setkání hlav států a ministerstva spolu komunikují. Je nepochybné, že máme na některé věci jiné názory. To ale neznamená, že nemůžeme spolupracovat v konkrétních věcech,“ řekl.

Prezident Pavel Fica přijme

Slovenský premiér se také vyjádřil ke spekulacím, že za jeho návštěvu prezidenta Petra Pavla lobbovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Český prezident ho totiž údajně neměl chtít přijmout. „Nepotřebuji žádné přimlouvání od prezidentky Zuzany Čaputové, podle mě je to bublina,“ řekl Fico.

„Vážím si toho že si předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i předseda Senátu Miloš Vystrčil na mě čas udělali. Těším se i na setkání s prezidentem Petrem Pavlem,“ dodal.

Tagy: