Radary v Česku nejsou nastavené stejně. Některé vyberou miliony ročně, jiné jsou tolerantnější

Na piráty silnic si řada měst posvítí radary

Radary měřící rychlost nejsou nastavené stejně

Někde se na radaru, který měří rychlost, objeví pětapadesát kilometrů za hodinu a přijde pokuta, jinde zasvítí osmapadesát a nic se neděje. Radary totiž nejsou nastavené stejně a různý je i přístup obcí, které rychlost měří. Podle dopravního experta za to mohou technologie výrobců. Přesto některé radary vyberou ročně i miliony korun.

„Je to technická tolerance. Je to jen technické zařízení a nikdy to nebude úplně přesné,“ řekl dopravní expert Roman Budský. I když je v obci povolená maximálně padesátka, jaké překročení rychlosti se už trestá, není stanoveno podle žádného jednotného pravidla. „To je na rozhodnutí správců radarů, kdy to zastřešuje městská policie. Tudíž je to na rozhodnutí obcí,“ popsal ředitel odboru agend řidičů ministerstva dopravy Stanislav Dvořák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Liberec zdražuje parkování, MHD a meziměstskou dopravu. Hlavou kroutí občané i opozice

Úsekové měření ve Stráži nad Ohří funguje od února roku 2020. Jen za první tři dny provozu tady radary změřily překročení rychlosti u více než 400 řidičů. Obec přitom protíná hlavní tah z Karlových Varů do Chomutova. „Radar je nastavený na 55 kilometrů v hodině, kdy se ze zákona z certifikovaného zařízení odečítají tři kilometry v hodině, a proto je ta výsledná hodnota 52,“ popsal vedoucí dopravně-správního odboru Městského úřadu Ostrov Ladislav Jiskra.

Za první půlrok letošního roku tamní radar zaznamenal přes 3 700 přestupků za více než 1,8 milionu korun. „Radar nám pomohl zlepšit bezpečnostní situaci v obci,“ uvedla starostka Stráže nad Ohří Jana Viková.

Tagy: