Ještě se neloučím, říká Babiš před V4. Který premiér bude za Česko mluvit v Bruselu?

Premiéři Andrej Babiš a Petr Fiala

Vyjádření Andreje Babiše před odletem do Budapešti

S ostatními premiéry se ještě loučit nebudu, řekl před odletem na jednání V4 s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem český předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO). Přeje si, aby na středeční a čtvrteční Evropské radě už Česko reprezentoval designovaný premiér Petr Fiala (ODS). Kdy bude nový kabinet jmenován, zatím není jasné.

„Nevím, kdy se mám loučit. Dnes ale ještě ne. Pokud bude nová vláda 17. prosince, Evropská rada bude na mně,“ řekl Babiš před pondělním odletem do Budapešti, kde má s premiéry zemí V4 a prezidentem Macronem jednat o nadcházejícím předsednictví Francie v Evropské unii a také o energetice.

„Místo mě měl do Budapešti letět premiér Fiala, je to škoda. Mělo by se to rychle dořešit,“ uvedl Babiš a narážel na spory mezi Fialou a prezidentem Milošem Zemanem ohledně jmenování kandidáta na post ministra zahraničí Jana Lipavského z Pirátů. Zatímco Zeman jeho jmenování odmítá, nastupující vláda od svého návrhu nehodlá ustoupit a hrozí Hradu kompetenční žalobou.

Babiš zopakoval, že nejlepší by byla shoda mezi oběma stranami. „Jak znám pana prezidenta, pochybuji, že ustoupí. Je potřeba najít kompromis. Pokud Fialova vláda chce vládnout, tak ať řízením resortů, kde není možné nominovat kandidáta, pověří zatím někoho jiného,“ poradil.

Babiš chtěl, aby místo něj vystupoval už Fiala

Ve středu pak českého premiéra čeká jednání šéfů unijních států s kolegy ze zemí Východního partnerství, ve čtvrtek následuje klasická Evropská rada. „Chtěl jsem, aby tam jel nový premiér, tak uvidíme. Na setkáních by měl vystupovat nový premiér nové vlády,“ řekl Babiš na dotaz CNN Prima NEWS pár dnů před odletem do Budapešti.

Jmenování nového kabinetu by tak muselo proběhnout nejpozději ve středu, což ale není pravděpodobné. Prezident Miloš Zeman totiž naznačil, že novou vládu zřejmě jmenuje v pátek 17. prosince. Fiala zřejmě nebude chtít letět do Bruselu, aniž by měl svůj kabinet.

Migrace, energetika i šéfování EU

Babiš se kromě Macrona setká v pondělí v Budapešti ještě se svými protějšky Viktorem Orbánem z Maďarska, Mateuszem Morawieckým z Polska a Slovákem Eduardem Hegerem.

Na pořadu jednání budou priority nadcházejícího francouzského předsednictví v Evropské unii, dále klimatická a energetická politika ve světle současného navýšení cen energií, bezpečnost a obrana či migrace a ochrana vnějších hranic EU v kontextu migrační krize na hranicích Polska a Litvy s Běloruskem.

Tagy: