Fiala se sešel s šéfem Evropské rady. Premiér u Michela lobboval za jadernou energii

Šéf Evropské rady Charles Michel

Fiala se schází s Michelem

Do České republiky ve čtvrtek přiletěl předseda Evropské rady Charles Michel. Jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (STAN), a to zejména o přípravách českého předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane ve druhé polovině roku. Fiala v diskuzi mimo jiné vyzdvihl potřebu jaderné energie.

Jen dva dny poté, co zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli, přiletěl do Česka jiný z nejmocnějších mužů Evropské unie – Charles Michel, šéf Evropské rady, tedy uskupení, kterého se účastní prezidenti a premiéři členských států. Českou republiku v této formaci zpravidla zastupuje premiér.

Michel s Fialou jednali nejen o českém předsednictví, ale i o setkání Evropské rady, klimatickém balíčku Fit for 55, cenách energií, právním státu, migraci či obchodní politice unie. Český premiér Michelovi sdělil, že potřebuje, aby jádro bylo považováno za čistý zdroj.

Fiala také v rozhovoru řekl, že je vláda připravena v případě potřeby přidat peníze na české předsednictví v Radě EU na základě stanovených priorit. Politici mluvili rovněž o skupině V4. Český premiér věří, že Visegrádská skupina může nalézt společné zájmy, které bude rozumně prosazovat na evropské půdě. Spolupráci ve V4 má za důležitou, nesmí však být jediná.

České předsednictví už se chystá

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) plánuje revizi příprav předsednictví i vyčleněného rozpočtu. Minulý kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil rozpočet předsednictví o 200 milionů na 1,4 miliardy korun.

Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet předsednictví, ale i malou pozornost, kterou mu podle nich vláda věnovala. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu dosud posledního českého předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun.

Vláda i kvůli předsednictví zřídila post ministra pro evropské záležitosti, který zastává předseda senátního evropského výboru a bývalý rektor Masarykovy univerzity Bek. Ten před časem řekl, že rozpočet kalkuloval s náklady odpovídajícími tehdejší době, problém vidí v poměrně vysokém tempu inflace. Nepochybně se podle ministra projeví také nárůst platů.

Za priority předsednictví Bek považuje vypořádání se s následky koronavirové krize, politiku související se změnami klimatu a řešení migrace a bezpečnosti.

Tagy: