Fiala se v Kyjevě setkal se Zelenským. Víme, že bojujete i za naše životy, řekl

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Setkání premiérů s prezidentem Zelenským v Kyjevě (bez tlumočení)

Evropa stojí Ukrajině po boku. Petr Fiala to prohlásil v Kyjevě po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Český premiér do ukrajinské metropole, kterou se snaží obklíčit ruské jednotky, dorazil vlakem spolu se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. Ti se vyjádřili pro vstup Ukrajiny do EU. Jejich návštěvu Zelenskyj v příspěvku na sociálních sítích označil za silný projev podpory pro Ukrajinu.

„Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ prohlásil Fiala po setkání se Zelenským. Podle šéfa české vlády byl hlavním cílem dnešní návštěvy vzkaz, že Ukrajina není sama.

„Vaše návštěva Kyjeva v této pro Ukrajinu těžké době je silným důkazem podpory. Velmi si toho vážíme,“ okomentoval jednání ukrajinský prezident na sociální síti Telegram, kde zveřejnil také záběry ze setkání.

Zástupci středoevropských zemí se do Kyjeva vydali proto, aby vyjádřili podporu Ukrajině čelící ruské invazi. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. „Jsem skutečně potěšen, že můžu být v Kyjevě společně s ostatními lídry, abychom vyjádřili podporu Ukrajině a jejímu lidu,“ napsal Fiala na Twitter.

Morawiecki zdůraznil, že Ukrajina musí mít k dispozici zbraně, aby se mohla účinně bránit. „Nikdy vás neopustíme,“ uvedl polský premiér. Dodal přitom, že EU „musí pozvat“ Ukrajinu do unie co nejdříve. Také slovinský ministerský předseda zdůraznil, že východoevropská země patří do Evropy. „Budeme samozřejmě podporovat vaše členství v EU, řekl Janša.

Jednání se kromě trojice šéfů vlád zúčastnil rovněž polský vicepremiér a de facto nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczyński. Ten uvedl, že na Ukrajinu by měla být vyslána mezinárodní mírová mise. „Myslím, že je nezbytné mít mírovou misi NATO, případně nějakou širší mezinárodní strukturu, ale misi, která se bude schopna bránit, která bude operovat na ukrajinském území,“ zdůraznil.

Odvaha opravdových přátel, vzkazuje premiér

Před setkáním se Zelenským politici jednali také s premiérem Šmyhalem, který na Twitteru napsal, že hovořili o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí kvůli ruské agresi. „Odvaha opravdových přátel,“ ocenil výpravu trojice ministerských předsedů do ostřelovaného Kyjeva šéf ukrajinské vlády.

Fiala už dříve během úterý uvedl, že cesta do Kyjeva byla zorganizována po konzultacích s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle něj je o ní informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Tagy: