Moskva rozhodla, že budeš lovec. Jak probíhalo verbování ruských špionů na Slovensku?

Ruské velvyslanectví na Slovensku.

Špionážní aféra na Slovensku

Slovenskem otřásá špionážní aféra spojená s Ruskem. Policie zadržela čtyři muže, kteří ruským tajným službám předávali citlivé informace, například o NATO. Objevilo se také video, které ukazuje verbování špionů.

„Řekl jsem v Moskvě, že jsi takový dobrý chlapec. Máš hodně kamarádů.Taková slovenská mafie. A Moskva rozhodla, že budeš takový lovec,“ říká ve videu Sergej Solomasov, jeden ze tří vyhoštěných pracovníků ruského velvyslanectví.

Matrjoška a Kaťuša – tak zněly krycí názvy operací, které vedly k odhalení proruských špionů na Slovensku. Na videu jsou vidět stíhaný dopisovatel nyní již zablokovaného konspiračního webu Hlavné správy Bohuš Garbár a plukovník Sergej Solomasov.

„Já potřebuji takovou politickou informaci... Mezi vnitřkem NATO, uvnitř Evropské unie,“ pokračuje Solomasov. Podle něj má takzvaný lovec za úkol verbovat lidi, kteří splňují čtyři podmínky – milují Rusko a rádi s ním budou spolupracovat, zároveň chtějí peníze a mají tajné informace.

„Ještě bychom se mohli dostat k Naďovi – ministru obrany. To by bylo zajímavé, pokud bych se s ním skamarádil,“ prohlašuje na záznamu Garbár. Tajné informace měl Rusům léta dodávat i druhý stíhaný: bývalý prorektor Vojenské akademie Pavel Bučka. Některé z policií zajištěných informací se týkají i Ukrajiny.

„Vyzradil citlivé informace strategického významu stupně tajné a přísně tajné z prostředí Severoatlantické aliance. Policie u stíhaných mužů našla desítky tisíc eur. Solomasov byl ochotný platit za služby předem,“ podotkl slovenský policejní prezident Štefan Hamran. To dokazují i samotné nahrávky. Oběma obviněným hrozí za vyzvědačství a korupci 4 až 13 let ve vězení. Oba se při výslechu přiznali.

Tagy: