Fiala se ve Vatikánu setkal s papežem. Pozval ho do Česka, řešili uprchlíky a válku

Petr Fiala na audienci u papeže Františka

Fiala po setkání s papežem

Velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho nynějšímu zápasu vyjádřil papež František při čtvrtečním přijetí českého premiéra Petra Fialy (ODS). Šéf české vlády to řekl novinářům ve Vatikánu poté, co opustil Apoštolský palác, kde s hlavou katolické církve strávil přibližně hodinu. Audience byla pro předsedu vlády podle jeho vyjádření „obrovská čest“.

Část setkání papež a český premiér věnovali ruské agresi na Ukrajině a osudu Ukrajinců, z nichž mnozí nalezli útočiště v evropských zemích, včetně České republiky. „Papež vyjádřil opravdu velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho spravedlivému zápasu. Myslím si, že je pro nás důležité, abychom mysleli na utrpení Ukrajinců a pomáhali jim všemi prostředky, které máme,“ prohlásil ve Vatikánu český premiér. Papež si podle něj „jasně uvědomuje nespravedlnost ruské agrese“.

Fiala, který papeži jako dar kromě jiného přivezl také ukrajinský vyšívaný šál s motivem holubice míru, podle svých slov při setkání s Františkem připomněl veškerou podporu, kterou Ukrajině ČR poskytuje v humanitární i vojenské oblasti.

Papežova návštěva na Ukrajině, o níž se opakovaně uvažuje, by podle českého premiéra měla význam. „Podle mého názoru je papežovým přáním na Ukrajinu jet, musí však pro to být podmínky, včetně zdravotních,“ uvedl Fiala.

Papeže Fiala pozval i k návštěvě České republiky. Ačkoliv je podle něj na reakci Vatikánu ještě brzy, premiér věří, že František přijede, pokud mu to dovolí zdravotní stav a bude k tomu mít příležitost.

Jednání se sekretářem Parolinem

Předseda české vlády jednal také s vatikánským státním sekretářem Pierem Parolinem, hlavním tématem rozhovoru byla rovněž Ukrajina, ale také vzájemné vztahy Česka a Vatikánu. „Pořád před námi leží neuzavřená smlouva, která se připravuje už řadu let nebo desetiletí,“ řekl Fiala. Podle něj chce jeho vláda tuto záležitost uzavřít.

Podle Vatikánu rozhovory na státním sekretariátu ukázaly dobrý stav vzájemných stavů. „Ukázalo se také přání konsolidovat a dále rozšířit spolupráci,“ uvedl Vatikán.

Fiala už před cestou do Říma řekl, že návštěva má politický a společenský význam a že chce pomoci posunout smluvní vztahy mezi ČR a Vatikánem. Kromě toho ale má pro premiéra audience i ryze soukromý a duchovní rozměr, protože ji jako věřící považuje za mimořádnou příležitost osobně hovořit s hlavou katolické církve.

„Mám za sebou krásné zážitky. Audience u papeže Františka pro mě byla obrovská čest. Velice oceňuji papežův morální postoj a podporu lidských práv, svobody vyznání a podporu utlačovaných lidí,“ uvedl po schůzce šéf české vlády na Twitteru.

Návštěvu Říma a Vatikánu premiér zakončil v české papežské koleji Nepomucenum. Hovořil tam s českými krajany a českými církevními představiteli ve Vatikánu.

Tagy: