Fiala s Mynářem uzavřeli výměnný obchod, tvrdí Okamura. Nechce ale říct, o co šlo

K věci 15.12.2021

Schůzka designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) s kancléřem Vratislavem Mynářem překvapila lídra SPD Tomia Okamuru. Setkání mělo podle něj posloužit k uzavření výměnného obchodu. Co by mohlo být předmětem politického „handlu“, si však nechá pro sebe, dodal v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Ke schůzce mělo dojít v pondělí před oficiálním setkáním s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „Proč se premiér setkává s kancléřem? Překvapilo to všechny, nebyl jsem sám. Je jasné, že si dojednávali výměnný obchod ze strany Petra Fialy, aby vše proběhlo hladce,“ uvedl Okamura.

O schůzce totiž zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad neinformovali. Podle mluvčího ODS Václava Smolky však Fiala s Mynářem řešili organizační otázky jmenování vlády. Mluvčí zároveň vyloučil, že by se jednání účastnil i prezidentův poradce Martin Nejedlý.

„Pakliže se jedná o organizační schůzku, během které se má projednat, jakým způsobem Fiala navštíví zámek v Lánech, k tomu není schůzka potřeba. Sám jsem tam byl několikrát a žádné setkání se dělat nemuselo. Tomu nemůže nikdo věřit,“ rýpl si Okamura.

Vadí mu, že takové setkání se koná za zády všech. „Je jasné, že tou podmínkou za nekompetentního kandidáta nebylo to, že bude Lipavský reportovat své postoje. To by bylo pro pana prezidenta na nízké úrovni,“ uvažoval. Právě kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) totiž Zeman odmítal jmenovat.

Okamura však konkrétně nesdělil, jaký pakt mezi sebou mohl designovaný premiér a kancléř Hradu udělat. „Mám několik scénářů, ale nechám si to pro sebe a budu se dívat, na který dochází,“ dodal s tím, že jeho domněnky se často vyplní.

Prezident Miloš Zeman by měl vládu jmenovat v pátek. „Mohu vám oznámit možná překvapující závěr. Vláda bude jmenována tak, jak jsem ji panu prezidentovi navrhl, včetně kandidáta za Pirátskou stranu Jana Lipavského,“ oznámil po jednání s prezidentem Fiala. Jediný, kdo si musí na funkci počkat, je budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ten je v karanténě kvůli koronaviru.

Tagy: