Fiala: Zeman v pátek jmenuje novou vládu včetně Lipavského. Jednání bylo tvrdé

Petr Fiala

Tisková konference po jednání Fialy se Zemanem

Prezident Miloš Zeman ustoupil. V pátek jmenuje celou vládu v takovém složení, jak ji navrhl premiér Petr Fiala (ODS). Ministrem zahraničí se stane Jan Lipavský (Piráti), kterého Zeman kritizoval. Na pondělní tiskové konferenci to oznámil Fiala.

„Mohu vám oznámit možná překvapující závěr. Vláda ČR bude jmenována tak, jak jsem ji panu prezidentovi navrhl, včetně kandidáta za Pirátskou stranu Jana Lipavského,“ oznámil po jednání s prezidentem Fiala.

„Chtěl bych ocenit státnický krok pana prezidenta. Trvá na svých výhradách, ale nechce zatěžovat novou vládu složitou ústavní situací. Naše diskuse s panem prezidentem byla velmi otevřená a místy i tvrdá,“ řekl k asi hodinovému jednání Fiala.

Babiš: Jsem rád, že našli shodu

S výsledkem pondělní schůzky je spokojen i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Jsem velice rád, že prezident Zeman a premiér Fiala našli shodu,“ uvedl Babiš redakci CNN Prima NEWS. Sám ještě v neděli naznačoval, že by chtěl být mediátorem mezi Zemanem a Fialou, kdyby se spolu náhodou nedohodli.

„Je to to nejlepší, co jsme potřebovali slyšet. Bylo potřeba politické řešení a diskuse mezi hlavními aktéry, to se podařilo a je to pro Česko dobrá zpráva,“ zmínila ve vysílání CNN Prima NEWS dosluhující ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Naopak chladnější postoj k pondělnímu jednání mezi Zemanem a Fialou zaujmul šéf SPD Tomio Okamura. „Takovou rychlost jednání jsem neočekával, protože Jan Lipavský je velmi nekompetentní kandidát. Já ho znám osobně. Úkoly pro ministra zahraničí jsou různé a zodpovědnost je obrovská. Jan Lipavský na to nestačí, nemá na to,“ řekl.

Prezident jmenuje vládu Petra Fialy v pátek 17. prosince v 11 hodin dopoledne. Informaci následně potvrdil i tiskový odbor Hradu. Jediný z ministrů, kterého v pátek Zeman nejmenuje, bude kandidát na resort zemědělství Zdeněk Nekula za KDU-ČSL.

Důvodem je, že Nekula je v izolaci kvůli nákaze covidem. Zeman tak dočasně pověří vedením ministerstva zemědělství šéfa lidovců Mariana Jurečku. Nový kabinet bude žádat Sněmovnu o důvěru 12. ledna.

Kompetenční žaloba padá

Prezident minulý týden řekl, že Lipavského jako šéfa české diplomacie nechce. Podle Zemana nemá někdejší pirátský poslanec dostatečnou kvalifikaci. Prezidentovi vadí také údajné odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce.

Fiala následně oznámil, že pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, které navrhl, přistoupí ke kompetenční žalobě. Rozhodoval by tak Ústavní soud. Jednalo by se o mimořádný krok. Ke kompetenční žalobě kvůli nejmenování ministra ještě žádný premiér nepřistoupil. Po jednání Fialy a Zemana ale možnost kompetenční žaloby padá.

Pondělní tisková konference se nekonala v Lánech, ale v Hrzánském paláci, kde po boku Fialy vystoupili i ostatní čtyři lídři koaličních stran.

Tagy: