Fiala, Válek i Bek budou vyučovat. Jedna z jejich funkcí bude trpět, varuje politolog

Václav Klaus a jeho práce po politické činnosti

Politici a jejich práce

Premiér Petr Fiala, ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ti všichni zůstanou v nadcházejícím semestru i na akademické půdě. Shodně tvrdí, že výkon jejich funkce to neovlivní. Informoval o tom web Idnes Premium. Podle politologa Jana Kubáčka však utrpí buď jejich politická, nebo akademická funkce.

Premiér Petr Fiala na image akademika částečně postavil svou předvolební kampaň. Na Masarykově univerzitě v Brně v minulosti zastával roli rektora „Pan premiér učí celý život a práce se studenty a s mladými lidmi ho nesmírně baví, takže je rád, že si mohl nechat alespoň tuhle drobnou práci na Masarykově univerzitě, kde vede dva doktorandy,“ popsal mluvčí vlády Václav Smolka s tím, že to není velká časová zátěž a nebude problém to zkoordinovat s funkcí předsedy vlády.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek bude každé pondělí na filozofické fakultě v Ústavu hudební vědy dvě hodiny přednášet o hudební sociologii. K tomu povede několik prací.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek by měl na Masarykově univerzitě v Brně pokračovat ve vědecké činnosti. Jestli bude dál přednášet, ještě řeší. „Myslím si, že to není dobře a že ti vysokoškolští studenti budou muset rezignovat, protože prostě něco půjde logicky stranou a něco bude strádat, buď práce pro stát, anebo práce pro studium,“ řekl politolog Jan Kubáček.

Karel Havlíček, člen předchozího kabinetu, kromě vedení ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu také učil na soukromé škole v Praze. „Osobně bych v tom problém neviděl. Jestli mi něco vadí, tak to jsou úplně jiné věci, některé jejich odborné výstupy a jejich výsledky, a to, jestli někde něco odučí pro studenty, to podle mého názoru není na škodu,“ řekl bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Předchozí vláda vyznávala spíše praxi, podnikatelskou a manažerskou zkušenost. Tato vláda je více pedagogická, vysokoškolská a úřednická,“ popsal Kubáček. Také bývalý prezident Václav Klaus přednášel na vysoké škole v době, kdy zastával úřad premiéra i prezidenta.

Tagy: