Fiala: Ubránili jsme Senát před populisty. Vláda ve volbách porazila Babišovo ANO

Tisková konference ODS a premiéra Petra Fialy po druhém kole senátních voleb.

Česko si zvolilo 27 nových senátorů

Vládní koalice podle premiéra Petra Fialy (ODS) v senátních volbách porazila hnutí ANO Andreje Babiše, když získala 15 mandátů proti devíti u ANO, včetně koalic v různých obvodech. Dodal, že se jedná o solidní výsledek a splnění cíle ubránit Senát před levicovými populisty. Řekl to na sobotní tiskové konferenci po sečtení výsledků voleb. Hnutí ANO letos poprvé v historii vyhrálo senátní volby, samo získalo letos osm mandátů z 27 možných, jeden další v koalici se SOCDEM. ODS letos obhajovala deset mandátů.

Fiala neočekává změnu práce v horní komoře. „Cíl, který jsme měli, byl jasný, ubránit Senát jako klíčovou pojistku demokracie před levicovými populisty. To se podařilo, když se podívám na výsledky kandidátů, 15 ku devíti ve prospěch vládních stran,“ řekl premiér. Podle něj se jedná o solidní a jednoznačný výsledek, kdy vládní koalice vyhrála nad hnutím ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Volební účast? Katastrofa, hodnotí Kulidakis. Podle Koreckého legitimita Senátu tragicky klesá

Předseda horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že strany vládní koalice budou mít v Senátu 59 senátorů, takže neočekává, že by se kultura a organizace práce v něm změnila. „Těším se, že práce zůstane nadále velmi korektní,“ dodal.

Hnutí ANO poprvé v historii vyhrálo senátní volby, získalo v nich letos osm mandátů z 27. Dva senátory si zajistilo v prvním kole, ve finále dalších šest. Kandidáti stran vládní koalice zvítězili dohromady v 15 obvodech. Ve zbývajících obvodech se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21, Přísahy a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát.

Nejúspěšnější z vládních uskupení bylo hnutí Starostů, získalo dohromady šest mandátů. ODS obhájila pět z deseti křesel, KDU-ČSL obě a z nominantů TOP 09, která obhajovala jedno křeslo, zvítězili dva.

Znovuzvolení Přemysla Rabase (za SEN 21) na Chomutovsku znamená, že senátorský klub SEN 21 a Piráti zůstane zachován pravděpodobně v minimálním počtu pěti členů. Naopak výsledkem prohry komunisty Jaroslava Komínka ve stejném obvodu je také to, že KSČM se nevrátí ani na třetí pokus do Senátu, v němž její zastoupení skončilo před šesti lety. Podobně hnutí SPD ani letos nezíská křeslo v Senátu, neboť jeho jediný finalista Pavel Dopita prohrál duel na Prostějovsku.

Novou parlamentní stranou se naopak stalo hnutí Přísaha díky svému předsedovi Róbertu Šlachtovi, který vyhrál obě volební kola na Břeclavsku.

K finále senátních voleb přišlo podle téměř konečných výsledků 17,5 procenta voličů, což je o jeden procentní bod více, než jaká byla účast při předchozích volbách v roce 2018 v obvodech, kde se volilo i letos.

Finální výsledky druhého kola senátních voleb pro celou Českou republiku i jednotlivé volební obvody můžete sledovat na této přehledné stránce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Povodně ukázaly závažnou slabinu státu, míní politolog. Bude třeba přepracovat právní systém

Tagy: