Volební účast? Katastrofa, hodnotí Kulidakis. Podle Koreckého legitimita Senátu tragicky klesá

Komentátoři Thomas Kulidakis a Miroslav Korecký

Volební účast je tragická, shodli se komentátoři

Průměrná volební účast 17 procent ve druhém kole hlasování do Senátu je tragická, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS komentátoři Thomas Kulidakis a Miroslav Korecký. Podle nich je kvůli takto nízkému počtu vhozených hlasovacích lístků legitimita horní komory tragicky nízká.

„V podstatě všichni, kdo jsme si tipovali účast ve druhém kole, jsme se trefili. Asi nikdo z nás si nemyslel, že přesáhne 20 procent,“ uvedl Kulidakis ve vysílání CNN Prima NEWS. Počty hlasujících Čechů jsou ve druhém kole senátních voleb nízké dlouhodobě. Hranici 20 procent přesáhla účast naposledy v roce 2010.

ČTĚTE TAKÉ: V Olomouckém kraji je jasno. Hnutí ANO povládne s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných

„Pokud o zvolení člověka do Senátu rozhodne pár tisíc hlasů, tak legitimita tohoto tělesa je tragicky nízká,“ dodal Korecký. Připomněl, že 17procentní účast je pouze průměrná a v mnoha okrscích je ještě nižší. „To asi šli volit jen příbuzní a známí kandidáta,“ dodal komentátor MF Dnes.

Podobně to vidí také Kulidakis. „Politické těleso, k jehož volbě se dostaví méně než 20 procent voličů, tak byť bych si přál jinak, nemohu z toho vyvozovat, že získává politickou legitimitu z hlediska smlouvy mezi občany a státem. Je to opravdu tragické,“ sdělil komentátor CNN Prima NEWS.

Podle něj to vypadá, jako by o úspěchu či neúspěchu v senátních volbách rozhodovala loterie. „Kdo alespoň trošku oběhal svůj volební obvod nebo je známější na celostátní úrovni a kandiduje v dobrém regionu, tak se mu zadařilo. Nicméně počet hlasů, které stačí na to, aby někdo vyhrál, je naprosto mizivý,“ uvedl Kulidakis.

Vyšší volební účasti ve druhém kole senátních voleb by podle Kulidakise nepomohlo, ani kdyby lidé dostávali volební lístky do schránek podobně jako v případě prvního kola. „Zkusím použít přirovnání. Když někdo bude dělat špatnou pizzu, tak mu rozhodně nepomůže, když bude rozesílat své letáky, protože si tam člověk koupí jednou a pak už podruhé ne,“ sdělil komentátor.

Podle něj se volební účast zvýší poté, co se zlepší práce senátorů. „Senát má zákonodárnou iniciativu, může se vyjadřovat k domácím problémům, může být protiváhou. Pokud to ale takto půjde dál, tak je to vítr do plachet těch, kteří chtějí Senát zrušit, protože je podle nich zbytečný,“ dodal Kulidakis.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sbližování ODS a ANO vede k repríze Orbánova režimu, řekl Peksa. Fantasmagorie, reagovala Decroix

Tagy:
politika CNN Prima NEWS hlasování volby senát senátní volby Miroslav Korecký volební účast Senát Parlamentu ČR Thomas Kulidakis