Triumf hnutí ANO, Hrabova dominance i Šlachtovo vítězství. Česko si zvolilo nové senátory

Robert Šlachta, Zdeněk Hraba, Tomáš Navrátil

CNN Prima News - živé vysílání

Druhé kolo letošních senátních voleb skončilo. Lidé v něm rozhodli o obsazení 22 z 27 senátorských křesel, pět senátorů zvolili už před týdnem. V hlasování suverénně vedl Jiří Drahoš (za STAN) nad Josefem Svobodou (za ANO). Nad poslankyní Helenou Válkovou z ANO definitivně zvítězil nominant ODS Zdeněk Hraba a obhájil svůj mandát. Těsný souboj naopak prožil současný senátor Marek Hilšer (MHS) a egyptolog Miroslav Bárta (za STAN). Vědec nakonec z tohoto duelu vyšel jako vítěz. Do Senátu zamíří i Robert Šlachta, šéf Přísahy. Vítězem v senátních volbách je nicméně hnutí ANO s osmi mandáty z druhého kola a 12 mandáty celkově.

Finále přineslo duely známých tváří. Břeclavský volební obvod má za sebou boj mezi šéfem hnutí Přísaha Robertem Šachtou a poslancem ANO a gynekologem Miloslavem Janulíkem. Ten prohrál závod o hlasy s bývalým elitním policistou. Naopak Jiří Drahoš suverénně vedl s více než 70 procenty nad Josefem Svobodou, kandidátem hnutí ANO, jak si mohou čtenáři ověřit také na speciální stránce s výsledky hlasování.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zeman slaví 80: Prvními gratulanty byli Fico a Kaliňák. Velkolepé párty se zúčastní slavní hosté

Nad Helenou Válkovou z ANO definitivně zvítězil také nominant ODS Zdeněk Hraba. Těsný souboj naopak prožil současný senátor Marek Hilšer a egyptolog Miroslav Bárta. Vědec nakonec z tohoto duelu vyšel jako vítěz. Senátorské křeslo mají také Zbyněk Sýkora, Martin Červíček a Vladimíra Ludková z ODS, Ondřej Štěrba a Jan Schiller z hnutí ANO či Ondřej Lochman a Hana Žáková z hnutí STAN.

Celkovým vítězem senátních voleb bylo hnutí ANO, a to poprvé v jeho historii. Celkem má v horní komoře 12 mandátů, z toho osm získal ve druhém kole, Po pěti mandátech má také ODS a hnutí STAN. Naopak šance KSČM v senátních volbách definitivně vyhasly. Komunistický kandidát Jaroslav Komínek nakonec prohrál v duelu s Přemyslem Rabasem (SEN21).

Volební účast v druhém kole senátorských voleb byla ale podle všeho tragická – k urnám mělo přijít zhruba 17,5 procent oprávněných voličů. Před šesti lety v obvodech, kde se volilo letos, byla při senátním finále druhá nejnižší volební účast. Hlasovat přišlo v průměru jen 16,5 procenta voličů.

První volební kolo vyhrálo tradičně hnutí ANO, které získalo dva senátory a finalisty v 19 obvodech. ODS měla své nominanty v devíti obvodech, STAN v šesti, KDU-ČSL a TOP 09 shodně ve dvou, přičemž lidovecký senátor Jiří Čunek opět mandát obhájil už v úvodním kole, stejně jako Pavel Fischer (za TOP 09) a Petr Vícha (SOCDEM). Po jednom finalistovi měly SPD, KSČM, SEN 21 a Přísaha.

Průběžné i finální výsledky druhého kola senátních voleb pro celou Českou republiku i jednotlivé volební obvody můžete sledovat na této přehledné stránce. Výsledky se začínají načítat krátce po uzavření volebních místností v sobotu po druhé hodině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na nového šéfa Pirátů se stojí fronta. Nominaci na post u kormidla už získala pětice členů

Tagy: