Povodně ukázaly závažnou slabinu státu, míní politolog. Bude třeba přepracovat právní systém

Politolog Lukáš Valeš

K VĚCI (263)

Odložení krajských voleb by bylo velmi komplikované, volební zákon s tím téměř nepočítá. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. Podle něj tak rozsáhlé povodně těsně před termínem konání hlasování odhalily slabinu v právním systému České republiky.

„Musela by se narychlo sejít Poslanecká sněmovna, dále také Senát, a celý proces by byl zkrátka právně velmi komplikovaný,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS Valeš. Rozumí tedy tomu, že se vláda rozhodla volby uspořádat v plánovaném termínu. Vážné problémy totiž podle něj před hlasováním hlásí jen asi 35 obcí a měst.

ČTĚTE TAKÉ: Hejtman Bělica se opřel do vlády. Posun voleb měli řešit dřív, my jsme zachraňovali životy, řekl

V některých, zejména povodní nejvíce zasažených regionech, jako jsou Moravskoslezský nebo sever Olomouckého kraje, lze proto podle něj očekávat nižší volební účast než v minulých letech. „Tamním obyvatelům jde o životy, zdraví, majetek, budoucnost a každou minutu, kterou věnují práci. Politika pro ně teď nehraje jakoukoliv roli,“ popsal politolog.

Povodně tedy podle něj ukázaly na „díru v právním systému“. Až skončí nejtěžší období, měli by se její nápravě politici věnovat. „Skutečně se ukázalo, že český právní řád má velmi závažnou slabinu,“ sdělil Valeš.

Přestože podobná událost nastala od vzniku samostatného Česka poprvé, neznamená to, že se již nebude opakovat. Do podobné situace může zemi dostat nejen rozsáhlá povodeň, ale také jakákoliv jiná přírodní katastrofa.

„Bylo by třeba nastavit ten systém tak, aby Sněmovna byla schopná do 24 hodin rozhodnout o novém termínu voleb. V některých opravdu mimořádných okolnostech by také mohla rozhodnout vláda,“ uvedl Valeš s tím, že druhá zmíněná varianta by byla velmi citlivá. V takovém případě by proto bylo třeba dobře legislativně ošetřit, aby kabinet neprosadil termín voleb, který by mu vyhovoval více než ostatním politickým partajím.

Dále si také dokáže představit, že by se v budoucnu mohly volby odložit jen v nejvíce postiženém regionu. „Volby za celý, v tomto případě Moravskoslezský kraj, by se vyhlásily až s nějakým zpožděním, až by bylo možné uspořádat plnohodnotné volby i v zasažených oblastech,“ dodal Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Odložení voleb kvůli povodním by mohlo narušit jejich legitimitu, řekl Rakušan. Jak mají vypadat?

Tagy:
povodeň politika Moravskoslezský kraj CNN Prima NEWS Olomoucký kraj volby krajské volby vláda Česko Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR