Stydím se za OSN, vystupme. Černochovou naštvala rezoluce o příměří Izraele s Hamásem

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je naštvaná z přijetí rezoluce k humanitárnímu příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, kterou schválilo Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN). Na sociální síti X doslova napsala, že bychom z této organizace měli vystoupit. Příspěvek sdílel i oficiální účet ODS. Česko patřilo mezi 14 států společně například s USA, které hlasovalo proti této rezoluci.

„Vím, že je dnes významný den pro Českou republiku a chceme slavit naše 105. výročí republiky. Ale tímto se prostě nedá promlčet, promiňte mi to,“ začala na sociální síti X Černochová.

Následně připomněla oběti řádění teroristů z hnutí Hamás, kteří před třemi týdny napadli Izrael. „Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1 400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace al-Káida 11. 9. 2001 v USA,“ napsala ministryně.

„A jenom 14 zemí, včetně té naší, se proti bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamásu jasně a srozumitelně postavilo,“ pokračovala Černochová.

Šéfka tuzemského resortu obrany dodala, že se „stydí za OSN“. „Dle mého názoru nemá ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ vyzvala na závěr svého příspěvku, který přesdílela i ODS, Černochová.

Reagovala tak na rezoluci o humanitárním příměří mezi Izraelci a Hamásem, kterou Valné shromáždění OSN přijalo. Pro bylo 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Mimo Česka byly proti například Spojené státy americké, Izrael, Rakousko, Maďarsko či Chorvatsko.

VIDEO: Izrael zahájil svoji pozemní invazi do Pásma Gazy

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan rezoluci ostře odsoudil a pronesl, že organizace po nynějším hlasování pozbyla legitimity a relevance. Kanada se pokusila prosadit, aby text zároveň obsahoval odsouzení „teroristických útoků Hamásu“ a požadavek na okamžité propuštění rukojmích. Návrh však neprošel.

Tagy: