Fiala z SPD o kandidátovi na Hrad: Bašta bojuje za demokracii. Lidé jen neví, kdo to je

Radim Fiala

360° (1005)

Hnutí SPD zatím jako jediné z parlamentních uskupení vyslalo do prezidentské volby svého kandidáta. Poslance Jaroslava Baštu (SPD) jeho spolustraníci opakovaně označují za ideální volbu. Podle šéfa poslaneckého klubu SPD Radima Fialy má Bašta na rozdíl třeba od generála Petra Pavla výhodu v tom, že za minulého režimu nevstoupil do KSČ, naopak proti totalitě jako disident bojoval. Fiala nicméně v pořadu 360° zmínil i nevýhodu. Baštu totiž zatím veřejnost dostatečně nezná.

„Myslím, že je víc než reálné, aby se pan Bašta dostal do 2. kola prezidentské volby. Má bohatý životopis, je to opravdový bojovník za svobodu a demokracii. Na rozdíl od lidí, jako jsou někteří generálové (Petr Pavel, pozn. red.), Bašta bojoval před rokem 1989 proti totalitnímu režimu,“ řekl Radim Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS. Tím odkazoval na disidentskou činnost Jaroslava Bašty za totality i na komunistickou minulost generála Petra Pavla.

Průzkumy nicméně zatím nenaznačují, že by se měl Bašta dostat do 2. kola. Fiala v tomto ohledu argumentoval tím, že prezidentská kampaň de facto ještě nezačala. „Veřejnost možná ještě neví, kdo Jaroslav Bašta je. Kampaň se ještě rozjede,“ míní místopředseda SPD. Fiala se také vyjádřil ke spekulacím, zda jeho hnutí nějakým způsobem ve volbě podpoří šéfa odborů Josefa Středulu.

„Máme svého kandidáta. Zda podpoříme pana Středulu? Otázkou je, kdo by se s ním dostal do druhého kola. Jsem ale přesvědčen, že ve druhém kole budeme volit Jaroslava Baštu,“ dodal Fiala.

Bašta byl jedním z prvních signatářů Charty 77, v 90. letech pak poslancem za ČSSD a mezi roky 1998 a 2000 ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Jako velvyslanec působil v minulosti na Ukrajině i v Rusku. Do Sněmovny se vrátil v roce 2021. Ten samý rok se stal členem SPD.

Z řad SPD chtěl na prezidenta kandidovat také europoslanec Hynek Blaško. Hnutí ale dalo přednost Baštovi, a tak generálmajor ve výslužbě z uskupení Tomia Okamury vystoupil. Pokud sežene dostatečný počet podpisů, bude se moci zúčastnit voleb jako nestranický kandidát.

Tagy: