Fiala z SPD: Rakušané a Poláci tu kupují energii a mají ji levnější. Vláda bojuje, tvrdí Kupka

Radim Fiala a Martin Kupka

PARTIE Terezie Tománkové 13.11.2022

Energetická skupina ČEZ meziročně zvýšila svůj zisk osminásobně, přesto od nového roku zdraží statisícům domácností elektřinu. „My platíme zisky spekulantů, obchodníků s energií. To si nemůžeme dovolit,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Radim Fiala (SPD). A navrhl, aby cenotvorbu vzala do rukou vláda. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky však nelze energetický trh opustit. „Česká vláda dala najevo, že pomůže tím, že se cena nedostane nad stanovený strop,“ řekl v diskusním pořadu.

„Základním problémem je energetická krize. My každý rok zaplatíme obchodníkům a spekulantům s energiemi 130 miliard korun. Najít takovou sumu v rozpočtu bude velký problém,“ řekl Radim Fiala (SPD) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Jsme připraveni navrhnout, aby u zásadních věcí majících strategický význam pro Česko platilo, že budou nad zákony Evropské unie. Česká vláda musí převzít odpovědnost nad cenovou politikou minimálně u výroby elektřiny. Není důvod, aby české firmy a naši lidé platili takové sumy za elektrickou energii. Dokud tohle neuděláme, nemá smysl se bavit, kde dál škrtat v rozpočtu,“ dodal.

Kupka: Zavedli jsme cenové stropy

Martin Kupka odmítl, že by česká vláda energetickou krizi nebo inflaci nijak neřešila. „Měli jsme vzor Maďarska, dnes problematičtější, zdražení – chleba tam vzrostl o 81 procent, u nás o 30 procent. Česká vláda umožnila vytvořit nástroje, jak zkrotit cenu elektrické energie a plynu pro domácnosti i firmy,“ řekl místopředseda ODS a ministr dopravy. Kupka také připomněl, že od příštího roku budou platit cenové stropy na energie. „Nemůžeme odejít z trhu. Burza je jenom místo, které určuje cenu, která kolísá. Česká vláda dala najevo, že pomůže tím, aby se cena nedostala nad stanovený strop,“ dodal.

„ČEZ má 60 miliard zisku a přesto zdražuje. ČEZ je obchodník, ale patří státu. My platíme zisky spekulantům, ale nejsme v situaci, kdy si toto můžeme dovolit. Potřebujeme třetí větev, sociální tarif, kdy se k nákladům přidá nějaký přiměřený zisk. Paradox, že od nás nakupují elektřinu Poláci a Rakušané, mají ji levnější než naši občané a naše firmy,“ řekl Radim Fiala.

„Že ČEZ zdražuje, mě nijak netěší. Úsporný tarif i zastropování jsou jistota, že lidé a firmy nezaplatí víc. Sledujeme vývoj trhu, ale s tím si ani Maďarsko neumí poradit,“ opáčil místopředseda ODS. Podle něho ale neplatí, že by ČEZ nejprve všechnu elektřinu vyvezl a pak ji kupoval zpět. „ČEZ dodává 95 procent energie českým domácnostem a českým firmám. Teprve to, co neprodá, vyváží do zahraničí. A to mu zvyšuje zisk,“ dodal Martin Kupka.

Celý duel si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: