Pospíšil: Řešením je vyvlastnit ČEZ. Zase pozdě, tragikomedie vlády pokračuje, míní Havlíček

Jiří Pospíšil (vlevo) a Karel Havlíček

360° (1110)

Skupina ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku zosminásobila svůj zisk, přesto od ledna přikročí ke zdražení elektřiny. Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) by řešením v pomoci lidem mohlo být její vyvlastnění, jenže by se jednalo o běh na dlouhou trať. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) kritizoval kabinet Petra Fialy (ODS) za to, že prošvihl dobu, kdy mohl cenu energií na trhu ovlivnit.

„Vláda prošvihla dobu, a to zásadně, kdy mohla výrobcům elektřiny nařídit její cenu. Měla určit, jak jsme navrhovali my, za kolik by se prodávala. To ale neučinila a tady máme výsledek. Dalo se to čekat,“ reagoval na zdražení ČEZ Havlíček a připomněl, že energetická skupina má „gigantické zisky“. „Je to vládní tragikomedie, která pokračuje. Vláda nyní hledá, jak zisky stáhnout. Místo, aby to udělala nejjednodušeji skrze stažení dividendy, tak komplikovaně vymýšlí daně,“ pokračoval.

Pospíšil však uvedl, že energetické firmy zdražují po celé Evropě. „Byl bych rád, kdyby peníze z ČEZ skončily v kapsách daňových poplatníků. Až 40 miliard korun si stát bude moci vyplatit jako dividendu,“ podotkl. Následně reagoval na slova Havlíčka o nařizování cen energií.

„To by bylo možné, kdyby došlo ke scénáři vyvlastnění ČEZ. Je fér ČEZ vyvlastnit, dělají to i jinde v Evropě. Pak bychom mohli ceny regulovat. Nyní však můžeme zisk, který státu připadne jako dividenda, využít k sociálním účelům. Je správné peníze vrátit potřebným. Určitě bych to doporučoval,“ sdělil.

Francie jako příklad

S lednovým zdražením má stát doplácet cenu elektřiny převyšující stanovený strop zpět firmě. „Tak je nastavený systém. ČEZ je soukromá akciová společnost, byť největší podíl má stát. Řídí se podle obchodního práva. Nyní hledáme řešení, které ochrání spotřebitele. Vyvlastnění, že by stát byl 100procentním vlastníkem, bych nebránil. Poté by mohl nařizovat ceny a hledat jednodušší řešení,“ pokračoval.

Dodal, že sama vláda takovou možnost skloňuje jako jednu z variant. A Havlíček to kvituje. „Vláda to ovšem mohla dělat už od dubna, my jsme říkali, že je nutné řešit majetkové vztahy v ČEZ,“ pronesl poslanec ANO.

Pospíšil reagoval, že by se nejednalo o rychlé řešení problému, ale o běh na dlouhou trať. Havlíček na to připomněl situaci z Francie. „Tam k tomu přistoupili v červnu a na podzim budou mít hotovo,“ dodal.

Jak se politici staví k windfall tax? A zvládla vláda připravit situaci tak, aby Češi zvládli zimu? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: