Fiala: Za komunismu jsem bral USA jako symbol svobody. Srdečnost Bidena byla až překvapující

Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že se díky české iniciativě podařilo sehnat již půl milionu kusů munice pro Ukrajinu.

360° (107)

Spojené státy americké znamenaly pro premiéra Petra Fialu (ODS) v dobách komunistického režimu symbol svobody a demokracie. Předseda vlády v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS v souvislosti se schůzkou s americkým prezidentem Joem Bidenem také popsal, v čem ho překvapila srdečnost americké hlavy státu. Fiala se mimo jiné zmínil o návštěvě Kongresu.

Premiér ohledně pondělní schůzky s Bidenem poznamenal, že se na poli mezinárodní politiky jedná o významnou věc. „Je to ocenění vzájemných vztahů mezi Českem a USA. Ne každý představitel svého státu, jenž by o něco takového stál, se do Oválné pracovny dostane, takže mám z toho radost,“ podotkl předseda vlády.

K TÉMATU: Fiala po světě shání peníze pro Ukrajinu, má to dělat pro ČR, řekl poslanec Koten. Blábolíte, opáčila Decroix

Schůzka v Bílém domě má však pro premiéra i osobní rozměr. „Spojené státy mám rád. V mládí pro mě byly symbolem svobody, demokracie a opravdové naděje. Spolupráci mezi námi a zámořím jsem vždy podporoval,“ zdůraznil v rozhovoru.

„Během uvítání do Bílého domu jsem byl překvapen především srdečností prezidenta Bidena. Už při příchodu mě uctivě pozdravil a řekl mi, že si naše dvě předchozí setkání pamatuje. Mluvil velmi pěkně o Česku. Nejedná se o frázi, opravdu se choval velmi přátelsky,“ sdělil Fiala.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadá sídlo prezidenta USA

Podle něj každé zahraniční schůzce předchází zevrubná příprava. O případné schůzce s prezidentským kandidátem republikánů Donaldem Trumpem hovořil jako o postupu, který „by nebyl úplně obvyklý“.

„Setkal jsem se se současnou hlavou státu, a tak to má být,“ pronesl a dodal, že součástí návštěvy amerického Kongresu bylo setkání jak s republikány, tak s demokraty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fialův projev u Bidena byla směšná a zbytečná slova, míní komentátoři

Tagy: