Fiala: Zmrazení platů politiků? Populistické téma. Musíme řešit miliardové výdaje

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 31.10.2021

Zmrazení platů politiků je populistické téma před volbami. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl lídr koalice Spolu a kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS). Ve srovnání s jinými výdaji jde podle něj o malé částky. Daleko větší problém vidí v tom, že končící kabinet Andreje Babiše (ANO) podle jeho slov neřešil věci, na kterých se daly ušetřit miliardy korun. Z rozpočtu na příští rok, který připravila ještě Babišova vláda, chce Fiala minimalizovat škody.

Fiala poukazuje na to, že ačkoliv bylo téma zmrazení platů politiků vytáhnuto těsně před volbami a považuje jej za populistické, hlasoval on i poslanci pod hlavičkou koalice Spolu pro. Jde podle něj však jen o malou částku. „Bavíme se o milionech. Je to symbol. Co budeme muset řešit, jsou stovky miliard korun, které tento stát musí ušetřit na výdajích, aby se lidem nezdražovalo, abychom si poradili s inflací,“ řekl Fiala v Partii Terezie Tománkové.

Senát návrh smetl ze stolu a šéf ODS, která má v horní komoře Parlamentu nejsilnější společný klub s TOP 09 a má i předsedu v osobě Miloše Vystrčila, dodal, že pro zamítnutí hlasovali i někteří senátoři vládních partají ANO a ČSSD.

Zopakoval však, že návrh z dílny končící Babišovy vlády přišel zejména kvůli tomu, že se blížily volby do Poslanecké sněmovny. „Já pochopil tu předvolební symboliku a všichni jsme hlasovali pro. Chtěl jsem, aby poslanci nerozhodovali o svých platech, aby byl nějaký automat,“ dodal lídr koalice Spolu.

Nezmrazení platů politiků ale Fiala považuje za druhotné téma, které by ve finále velké množství peněz neušetřilo. „Není to ten problém, kterému čelíme. Ať to nikdo nenalhává lidem, to je politika Andreje Babiše. My musíme řešit miliardy a ty Babiš neřešil. Vysoká inflace je tlačená nerozvážným hospodařením vlády. To musíme zastavit,“ dodal Fiala.

„U rozpočtu musíme zabránit nejhoršímu“

Pravděpodobný budoucí předseda vlády zmínil, že za optimální úsporu ve státním rozpočtu by považoval zhruba 100 miliard korun. Do budoucna však míří výše. „Cíl je, že rozpočet se musí dostat pod deficit 300 miliard korun,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Aktuálně je však podle jeho slov problém, že jeho případný kabinet bude připravovat až další rozpočet, protože ten na rok 2022 již schválila Babišova vláda. „Teď jsme schopní jen zachránit to nejhorší, a to je nezadlužovat se tak tragicky, jak to dělá Babišova vláda,“ dodal lídr koalice Spolu.

I kvůli tomu říká, že nastoupivší vláda nemůže okamžitě začít řešit témata jako například digitalizace státní správy. „Digitalizaci nedokážeme udělat teď, ale až příští rok. My budeme sestavovat rozpočet až pro další rok,“ nechal se dále slyšet předseda ODS.

Tagy: