Fialu pochválil slavný americký generál. Cestu do Kyjeva označil za pozoruhodný krok

Vysloužilý generál USA Wesley Clark

Premiéři míří do Kyjeva. Kudy povede jejich cesta?

Uznání za cestu na válkou zmítanou Ukrajinu si český premiér Petr Fiala vysloužil i od vysloužilého amerického generála Wesleyho Clarka. Ten si myslí, že je návštěva českého, polského a slovinského premiéra v Kyjevě významným krokem. Od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mohou získat důležité informace z první ruky.

Cesta Petra Fialy, Mateusze Morawieckého a Janeze Janši do Rusy ostřelovaného Kyjeva vzbudila řadu reakcí po celém světě. Výjimkou nejsou ani Spojené státy, kde konání předsedů vlád Česka, Polska a Slovinska vyzdvihl vysloužilý generál Wesley Clark.

„Ano, je to pozoruhodný krok a já doufám, že se jim podaří dostat se tam a získat potřebné informace a zprávy z první ruky od prezidenta Zelenského. Myslím, že evropští spojenci si uvědomují, že prostě nemohou dopustit, aby Ukrajina padla,“ řekl veterán války ve Vietnamu pro stanici CNN.

Podle Clarka jde o významný krok ve vývoji situace a Rusko se tak ocitne pod větším tlakem. „(Premiéři) však musí podstoupit vyšší míru rizika, aby zajistili, že bude Kyjev v bezpečí. Je to v podstatě velmi jednoduché: Nejlepší způsob, jak bránit NATO, je pomoci Ukrajině odrazit tento ruský útok,“ dodal.

Tagy: