Korecký: Fialův utajený milion? Jeho omluva je zvláštní. Korespondenční volbu označil za kalkul

Komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký

K věci (22)

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl být opatrnější, řekl ke kauze nepřiznaného milionu korun komentátor MF DNES Miroslav Korecký v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podotkl, že Fiala byl jedním z tahounů kritiky majetkových poměrů expremiéra Andreje Babiše (ANO). Zároveň zdůraznil, že záložna, ve které měl Fiala peníze uložené, není bezproblémová.

Web Seznam Zprávy přinesl v pondělí informaci, že premiér Petr Fiala (ODS) neuvedl ve svém majetkovém přiznání část jmění. Konkrétně opomněl podíl v podnikatelské družstevní záložně, kde měl téměř milion korun. To není podle Koreckého zas tak malá částka, aby na ni zapomněl. „Politik má být průhledný a zveřejňovat všechny své příjmy a majetek,“ podotkl komentátor v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vyžehlit výroky o rakouských magorech? Babiš se oblékl do tyrolského kroje

Fiala uvedl, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl v ní. Na sociální síti X ujistil, že začal prověřovat, jakým způsobem lze situaci napravit, a požádá o doplnění chybějících informací.

„Omluva, že na to zapomněl, je taková zvláštní. A to i proto, že se celé minulé období táhlo majetkovými poměry bývalého premiéra (Andreje Babiše, pozn. red.). O to víc měl být současný premiér, který byl v čele tohoto tažení, opatrnější,“ řekl Korecký.

Zároveň zmínil, že s družstevní záložnou, v níž měl Fiala uložené peníze, je spojena řada problémů. „Kdo to trochu sleduje, ví, že nejde o úplně bezproblémový sektor finančního trhu. V této kampeličce se v minulém roce najednou ztratilo 140 milionů korun na zbraně pro Ukrajinu. To určitě nedělá premiérovi dobré jméno,“ zdůraznil komentátor. Dodal však, že si nemyslí, že byl chtěl premiér něco utajit. „Je to ale neobratnost, která ho určitě bude stát nějaké politické body,“ podotkl Korecký.

Podle novináře Janka Kroupy, který na nesrovnalost ve Fialově majetkovém přiznání upozornil, má premiérova obhajoba zásadní nedostatek. „Jako družstevníkovi mu každý rok přišla upomínka a pozvánka na valnou hromadu. Záložna mu to tedy každý rok připomínala,“ zdůraznil Kroupa pro CNN Prima NEWS.

Fiala by podle něj měl věrohodně vysvětlit, jak se do záložny dostal a proč v ní vlastně byl. „Zároveň je důležité, aby se stát podíval na to, jak záložna vlastně funguje. Z mého pohledu je velmi problematická,“ podotkl Kroupa.

Sám Fiala k založení účtu na sociální síti X napsal: „Důvod založení účtu byl jednoduchý: Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí ‚diverzifikovat‘. Proto jsem tam část úspor uložil. Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě. Účet jsem zrušil na podzim 2020 v souvislosti s rozhodnutím naší rodiny koupit byt v Brně.“

Krajané v zahraničí volí dramaticky jinak

Korecký ve vysílání hovořil i o tématu bouřlivě diskutované korespondenční volby. „Vláda ji má v programovém prohlášení, je v tom ale i pragmatický kalkul. Krajané volí dramaticky jinak než obyvatelstvo v této republice. Hlasy, které přijdou ze zahraničí, jsou výrazně pravicové či liberální. Rozhodně ale lidé za hranicemi nevolí Andreje Babiše nebo Tomia Okamuru,“ řekl.

„Ve velmi vyrovnané situaci, kterou v Česku dost často máme, korespondenční volba nějakou roli hrát může. Může být i rozhodujícím jazýčkem na vahách,“ dodal.

VIDEO: Fiala nepřiznal podíl v záložně

Tagy:
peníze Andrej Babiš ODS Petr Fiala Janek Kroupa Miloš Růžička