Jak vyžehlit výroky o rakouských magorech? Babiš se oblékl do tyrolského kroje

Andrej Babiš žehlí výroky o Rakušanech převlečením se za typického tyroláka.

Andrej Babiš se oblékl do tyrolského kroje

Expremiér Andrej Babiš (ANO) v uplynulých dnech pobouřil naše jižní sousedy z Rakouska, když je v projevu na půdě Poslanecké sněmovny nazval „magory“. Posléze svůj výrok korigoval, že tím myslel rakouské Zelené, kteří jsou členy tamní vládní koalice. Nyní zřejmě začal řešit, jak svůj nepovedený výrok zahladit. Na sociální sítě vložil video, v němž pózuje v typickém tyrolském obleku. Babiš za své vyjádření schytal kritiku jiných politiků, později se za něj omluvil.

„Koupil jsem si typický tyrolský kroj,“ napsal krátce ve svém nejnovějším příspěvku na sociální síti Instagram bývalý předseda vlády.

Navázal tím na svůj výrok z Poslanecké sněmovny, který vyvolal kritické reakce. „Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil Babiš. Tvrdil, že rakouská strana dostaví dálnici k české hranici až v roce 2031, což bude podle něj zřejmě až pět let poté, co se postaví z české strany.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš označil Rakušany za magory. Jeho urážlivá slova už rozebírají sousední média

„A pokud je pravda, že 1. února je nějaký mimořádný summit, tak ať si udělá pan premiér (Petr Fiala, ODS) bilaterálku s panem kancléřem Rakouska. Ať mu řekne: ‚Hele, potřebuju, abys stavěl.‘ Je blbé, že my budeme na té hranici 2026 a Rakousku to potrvá ještě do roku 2031, tedy pět let,“ prohlásil dále Babiš.

Expremiérova výroku si všimla rakouská média, mezi nimi například Die PresseOE24Nachrichten či Newstral.

Babiš se později za svá slova omlouval. „Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné,“ napsal Babiš na sociální síti X.

Poté, co Babiš vyřkl svá slova o Rakušanech, se do něj pustili koaliční politici. „Jdu psát zahraničnímu výboru Rakouska, že magor tu je úplně někdo jiný. Jinak nám kvůli těmto výrokům nakonec vyhlásí válku i takové neutralní Rakousko,“ komentoval na sociální síti X šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09).

Jeho stranický kolega Ondřej Kolář pro změnu napsal, že Babiš je „brepta“. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pro změnu napsal své kolegyni z Bruselu, rakouské poslankyni Claudii Gamonové ze strany NEOS, která je stejně jako Babišovo ANO na evropské úrovni součástí frakce RenewEurope. „Opravdu chcete mít takového partnera v Evropském parlamentu?“ tázal se lidovecký europoslanec.

Tagy: